nie odpala!!! wszystko padlo!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

nie odpala!!! wszystko padlo!!!

Post autor: MK_TRE » sob sie 08, 2009 11:30

witam!! odpalam golfa przekrecilem stacyjke slychac bylo takie brzeczenie i kontrolki zgasly i nic nie kreci. po chwili znowu chcialem odpalic i znowu slychac bzyczenie i wszystkie kontroliki zgasly przy 3 próbie bzyczenia nie bylo i kontrolki juz nawet sie nie zaswiecily co to moze byc ???????? sprawa zycia i smierci

mk_tre

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 08, 2009 12:55

Prawdopodobnie akumulator siadł. Dopiero jak go naładujesz jak należy i bedzie dalej coś nie tego to można rozważać czy jest stary, czy padło ładowanie, czy jest jakaś usterka stacyjki lub rozrusznika.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » sob sie 08, 2009 13:35

Jak ci wczesniej bezproblemowo kecił to sprawdź.

1 klemy -czystość
2 masę aku-buda
3 jak to nie to to akumulator-naładowanie

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MK_TRE » sob sie 08, 2009 15:07

panowie nawala przekaznik nr.167 po jego wyjeciu prad sie pojawil rozgrzebano przekaznik i wsadzono i odpalil bezproblemowo mimo to jest do wymiany na dluga mate nie ma co z nim latac
ale pojawilo sie cos takiego ze po wyjeciu kluczyka i zgaszeniu silnika licznik dziennych km. resetuje sie nie zawsze ale dzieje sie tak czy to ma cos wspólnego z tym przekaznikiem?????

mk_tre

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 08, 2009 15:45

167 pierwszy na dole po prawej? To od pompy paliwa. To co się znim działo to chyba skutek a nie przyczyna awarii. A teraz brak stałego plusa na liczniku lub duzy spadek napięcia powoduje że sie zeruje trip. Obawiam sie że wkrótce wrócisz to tych elektryków bo okaże się ze co innego padło.

[ Dodano: Sob Sie 08, 2009 3:46 pm ]
być może przekaźnik 18 - od lini X, ale predzej stacyjka. Dmuchawa działa?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MK_TRE » sob sie 08, 2009 15:51

Paweł Marek, dmuchawa dziala bez zarzutu tak zgadza sie to jest ten przekaznik co pówisz pierwszy po prawo teraz poszedlem auto odpalic i znowu na liczniku 0.00

[ Dodano: 08 Sie 2009 15:52 ]
dodam jeszcze ze jakies 2 miesiace temu pompa paliwa byla wymieniana bo padla

mk_tre

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 08, 2009 15:59

jeśli trosszkę mi wierzysz zrób jeszcze dwa teściki. Pierwszy: odpal silnik na krótko, czyli włącz zapłon, daj luz na biegu (KONIECZNIE!) i połącz kawałkiem kabla oba styki na rozruszniku, po zapaleniu w ten sposób zobacz czy licznik się zresetował
i sprawdź jeszcze raz aku, jego klemy - może tu jest przyczyna że napięcie spada

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » sob sie 08, 2009 16:06

Kiepska masa między akumulatorem i budą i silnikiem.

Jak masz brak masy cewki przekażników zadziałają jako przewód.
Mi się kiedyś aż z kabli zasilających cewki zapłonowej dymiło-nie tylko grzało.

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MK_TRE » sob sie 08, 2009 16:17

Paweł Marek pisze:sprawdź jeszcze raz aku, jego klemy - może tu jest przyczyna że napięcie spada
klemy sprawdzone i czyste ale odpale go tak jak mowisz i sie zobaczy co z tego wyjdzie
a powiedzcie jeszcze gdzie ta mase miedzy aku i buda znalesc bo pojecia nie mam :blush: :blush:

mk_tre

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » sob sie 08, 2009 16:28

MK_TRE pisze:a powiedzcie jeszcze gdzie ta mase miedzy aku i buda znalesc bo pojecia nie mam :blush: :blush:
połacz minusowy słupek aku z silnikiem czymś co przewodzi prąd -ja poprostu przyłożyłem rurę miedzianą do silnika i słupka -no oczywiście docisnij i nie do farby na silniku a druga osoba niech zakreci rozrusznikiem.

Ja to robię sam jedną ręką rurę dociskam a w drugiej rece mam wkrętak i nim zwieram ten gruby kabel w rozruszniku ,z tą wsuwką (cienki kabel) i na luzie oczywiście!!!

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob sie 08, 2009 18:29

Od początku nie napisałeś jeszcze w jakim stanie jest aku...może to jego wina

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MK_TRE » sob sie 08, 2009 20:08

flatron316, ok zrobie to juz jutro z rana i zobaczymy co sie stanie ale bede to musial zrobic moze kilka razy bo TRIP nie resetuje sie za kazdym raqzem tylko co jakis czas kurde
aku zostal zmierzony i wartosci na postoju jak i przy rozruchu ma prawidlowe

mk_tre

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » sob sie 08, 2009 23:39

MK_TRE pisze:bo TRIP nie resetuje sie za kazdym raqzem tylko co jakis czas kur
Spadek napięć przy braku masy do jakichś tam granicznych wartości co odłacza moduł podlicznika ,zegarka itp.
Jak masz wilgotno w powietrzu-to masa lepsza -i stąd to jest że raz sie resetnie a raz nie

MK_TRE
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MK_TRE » wt sie 11, 2009 13:24

jeśli trosszkę mi wierzysz zrób jeszcze dwa teściki. Pierwszy: odpal silnik na krótko, czyli włącz zapłon, daj luz na biegu (KONIECZNIE!) i połącz kawałkiem kabla oba styki na rozruszniku, po zapaleniu w ten sposób zobacz czy licznik się zresetował
i sprawdź jeszcze raz aku, jego klemy - może tu jest przyczyna że napięcie spada
ale napewno to sprawdzenarazie wymienilem ten p....... przekaznik 167 i pupa blada dzis wsiadam do auta zero pradu kontrolki ledwo co sie zaza nic nie dziala wyjalem go oodczekalem ze 2 min. kontrolki sie pojawily wpialem go na miejsce i zapalil bylem u innego elektryka to powiedzial ze cala skrzynka bezpieczników do wymiany

mk_tre

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”