Problemy z klimatyzacją

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mk6
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z klimatyzacją

Post autor: mk6 » sob sie 08, 2009 21:20

Witam.

Wcześniej uprzedzę, że nie należę do znawców i proszę o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie osób.
Mój problem wiąże się z tym, że jakiś czas temu wymieniłem pasek wielorowkowy + napinacz do alternatora. Po wymianie zauważyłem dość spory spadek mocy po włączeniu klimatyzacji, ale specjalnie to do mnie nie przemawiało. Myślałem, że może musi się to dotrzeć.
Dzisiaj klime miałem włączoną cały czas (rzadka ją w zasadzie włączam), dałem minimalnie za mało gazu przy ruszaniu i zgasł mi samochód. Po ponownym uruchomieniu samochodu zaczął dziwnie pracować na włączonej klimie, na tyle dziwnie, że go wyłączyłem. Włączyłem ponownie, wyłączyłem klime i wszystko ok. Przejechałem kawałek i ponownie włączam klime i ten sam efekt. Wydawała dźwięki jakby o coś obcierała albo jakby coś wpadło w wiatrak (w środku samochodu na prawdę głośno było ;-) ). Zauważyłem, że po włączeniu klimy jeszcze nic złego się nie dzieje, dopiero jak dodam gazu to zaczyna wariować.

Jak myślicie, co może być nie tak?
Jak można się tego pozbyć nie rujnując się? ;-)
Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Re: Problemy z klimatyzacją

Post autor: mojama » sob sie 08, 2009 21:59

Radzę Ci nie włączać klimy dopóki nie odwiedzisz serwisu zajmującego się klimatyzacjami. Być może masz to co ja kiedyś, co objawiało się też sporymi hałasami w kabinie. Okazało się, że ze padło łożysko sprezarki co doprowadziło do spiłowania frezu w sprzegiełku. Wkrótce potem sprzęgiełkoo mi odpadło. W efekcie mam do wymiany całą sprężarkę. Gdybym pojechał z tym od razu skończyłoby się "taniej".

Awatar użytkownika
tom17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tom17 » wt sie 11, 2009 13:46

sprzęgło sprężarki lub sprężarka się rozsypała wewnątrz i stąd ten opór i hałas

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”