Golf III MK3 Belka Tylnego Zawieszenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gorgon
Nowicjusz
Nowicjusz

Golf III MK3 Belka Tylnego Zawieszenia

Post autor: gorgon » wt sie 04, 2009 19:00

Witam,
Mam golfa III rocznik 95, gti 2.0 16V. Miałem skrzywioną belkę tylne zawieszenia, wymieniłem na inna używaną, podobnież od Golfa GT. Belka prosta, lecz mam problem iż obciera ona o bak paliwa. Na 100% obciera o bak, ponieważ wydać jak samochód jest podniesiony. Nie wiem czy było tak od razu po wymianie, czy zrobiło się to w trakcie jazdy, raczej nie zauważyliśmy tego od samego początku. Dzwoniłem nawet do serwisu lecz oni twierdzą, że belki powinny być identyczne. Czy ma ktoś może jakiś pomysł? Co może być nie tak, czy jednak czeka mnie jeszcze raz wymiana belki na inna?

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » wt sie 04, 2009 19:50

Belki są takich samych rozmiarów. Przy mocniejszych silnikach (np. ABF :D ) belka ma dodatkowo stabilizator ale nie zmienia to wymiarów jako takich. Albo belka jest źłe ustawiona (nie wiem jak to by wyglądało w praktyce bo raczej nie powinno być zbyt dużej "regulacji" albo
karoseria jest jakaś zwichrowana.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr sie 05, 2009 09:32

gorgon, ojooj , belka nie powinna ocierac o bak na 100 % , sprawdz czy ona na pewno jest prosta , czy bak moze Ci sie jakims cudem nie przesunał, no i czy karoseria niee jest pokrzywiona , bo pewnie musialo byc niezłe uderzenie.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

gorgon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gorgon » śr sie 05, 2009 18:37

Stara belka skrzywia sie od uderzenia w kraweznik :)) (tak jakos wyszlo). Ustawialem zbierznosc ostatnio i wszystko bylo ok, wiec raczej nowa belka tez byla prosta. Na tulejach i na mocowaniach belki nie ma za bardzo mozliwosci regulacji. Musze sie jeszcze przyjrzec starej belce ( na szczecie ja zachowalem)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr sie 05, 2009 19:29

belka ma minimalną regulacje , ale tylko prawo - lewo , a bak masz oryginalny ? albo masz obwiśnięty na pasach , albo ktoś założył inny , bo tam jest na niego specjalne wytłoczenie i nie powinien mieć prawa ocierać o belke

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marol_10 » śr sie 05, 2009 19:30

Ale jak by bylo to najgorsze, ze buda skrzywona, to nie ustawisz dobrze zbierznoci, przecież ustawiają w warsztacie wzgledem tyły

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr sie 05, 2009 19:33

marol_10 pisze:przecież ustawiają w warsztacie wzgledem tyły
zalzy jaka szkoła, teraz ustawiaja tez tylko na przodzie.

Obrazek

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr sie 05, 2009 19:33

no kurcze , jakby tak dostał z tyłu że aż belka ociera o bak , to w bagażniku powinna być harmonijka , po bokach zresztą tak samo

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marol_10 » śr sie 05, 2009 19:57

jak mniałem MK2 to tez mniałem cos z belką, mniałem obnizonego i jak styłu ktos usiadł to szorowało o kant tylnego koła, to po jakim czasie opone tak zdarło z brzegu. jak jechałem raz za byłym moim golfem to byl jakby skrzywiony, tył chciał wyprzedzić przod. Zbierznoc też była, kierowanie eleganckie nic nie zucało, głowkowalem i nic stego, sróby od belki jakby nie ruszne i go wkoncu sprzedałem

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr sie 05, 2009 21:17

marol_10, a tuleje w belce w jakim stanie były ? troszke mogło rzucac , ale zeby koło darło ? to albo opona za szroka , albo ET felgi niewłasciwe :)

Obrazek

gorgon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gorgon » ndz sie 16, 2009 20:59

Koledzy, znalazlem rozwiazanie.
Niestety belka od GT nie pasuje do GTI. Kupilem uzywana belke od GTI i rzeczywiscie "lapy mocowan" sa bardziej wysyniete w belce GT, co powodowalo ze cala belka jest bardziej przesunieta do tylu i obciera o bak. Zalozylem juz na samochod ta od GTI i wszystko wyglada wreszcie ok.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marol_10 » pn sie 17, 2009 14:15

I wszystko jasne, teraz każdy bedzie wiedział nie nie pasuje!!
guti tuleje mniałem nowe, ale jak juz pisałem to obcierało tylko tylne lewe koło, wiec kola nic do tego nie mniały, żeby to z obu stron ale mniejsza o to, golf sprzedany :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”