Dziwny dzwięk ze skrzyni biegów GOLF II 1.3. Zgrzytanie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny dzwięk ze skrzyni biegów GOLF II 1.3. Zgrzytanie?
Witam! Mam następujący problem z moim golfem. Problem ten mam już od dosyć dawna ale teraz zaczęło się to nasilać i nie ukrywam denerwować
DO RZECZY! Dotyczy to skrzyni biegów. Tzn. Wbijam wsteczny, puszczam sprzęgło, ruszam i z pod maski wydobywa się dziwny zgrzyt? nie wiem jak to nazwać. Występuje to na wolniejszych obrotach bo jak szybciej cofam to ustaje... Teraz zaczęło to się objawiać także na 1 biegu przy ruszaniu i to też dosłownie przez 2sek, później przy przyspieszaniu ustaje. WIEM NA 100% że to dobiega ze SKRZYNI BIEGÓW! Skąd? A bo kiedyś gdy miałem na lewarku ruszałem w prawo i w lewo półosią i dźwięk dochodził ze skrzyni. Nie z któregoś z przegubów tylko z samego środka skrzyni. Jakby jakaś blacha w środku grzechotała. Proszę o pomoc! Stanu oleju nie sprawdzałem. WYSTĘPUJE TO TYLKO NA WSTECZNYM I PIERWSZYM BIEGU. PRZY ZMiANIE BIEGÓW NIE MA ŻADNEGO ZGRZYTANIA!
Ostatnio zmieniony pn sie 17, 2009 17:15 przez tycekvw, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
tosprawdź stan oleju, bo prawdopodobnie może masz go nie więcej jak 3 setki na dnie skrzyni, a takie grzechotanie przy zmianie biegu to synchronizatory, które bez oleju szybko się zepsują.
Takze jak będziesz jeździł bez oleju to przy dłuższej trasie np. jakieś 100-200 km może ci zblokować skrzynię z powodu przegrzania, jak się zatrzymasz to już nie ruszysz - przykład na własnym bracie, który jechał z łodzi do Katowic, w Katowicach światła i jak się zatrzymał to już nie mógl ruszyć, dopiero jak wlał oleju wszystko wróciło do normy, ale synchronizator 4 biegu już skrzeczy.
Takze jak będziesz jeździł bez oleju to przy dłuższej trasie np. jakieś 100-200 km może ci zblokować skrzynię z powodu przegrzania, jak się zatrzymasz to już nie ruszysz - przykład na własnym bracie, który jechał z łodzi do Katowic, w Katowicach światła i jak się zatrzymał to już nie mógl ruszyć, dopiero jak wlał oleju wszystko wróciło do normy, ale synchronizator 4 biegu już skrzeczy.