Nieodbijający przełącznik kierunkowskazów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tomch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Nieodbijający przełącznik kierunkowskazów

Post autor: tomch » czw sie 20, 2009 19:28

Witam po dłuższej przerwie (zagranica i niestety brak netu)

W zasadzie sam temat wszystko wyjaśnia. Skręcam kiera i niestety kierunek nie odbija.
Nie wiem jak było wcześniej bo auto (III TDI) zakupiłem dla żony już z taką usterką.
Kierownice z poduchą wiem jak się rozbiera (ściągałem kiedyś w swoim "gienku") ale jakoś nie pamiętam jak to było rozwiązane.
Podejrzewam że pewnie między kierą a przełącznikiem powinien wystawać jakiś "języczek" który wyłączy kierunek, jednak może się mylę więc dlatego pytam.
Może ma ktoś jakąś pomocną fotkę lub rysunek.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw sie 20, 2009 20:10

fotki nie mam , ale sprawa jasna , wyłącznik nie ma tego ząbka , ma go kierownica , albo ktoś zakładał kierownice źle i nie trafił sobie :bajer: albo przełącznik jest uszkodzony , wystarczy kupić tylko wajchę kierunków , bo przełącznik pod kierownicą jest złożony z dwu niezależnych

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt sie 21, 2009 09:31

Kierownica ma taką jakby wypustkę, a manetka, w tym otworze, gdzie przechodzi przez niego wałek kierownicy ma taki języczek. Wypustka zahacza o języczek i wyłącza kierunkowskaz. Zdejmij kierę i zobacz, czy jest tam ta wypustka, i jak właczysz kierunek, to on wysuwa się do wewnątrz - wtedy można ją zahaczyć np. śrubokrętem i kierunek powinien się wyłączyć. Jeżeli się nie wysuwa itp. to może spadła ze sprężynek - ona trzyma się na dość delikatnych sprężynkach - wtedy trzeba rozebrać manetkę. U mnie jeszcze było tak, że ten języczek był wyrobiony i jeden kierunek nie odbijał. Wymieniłem wtedy manetkę.

tomch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomch » pt sie 21, 2009 14:41

Dzieki za podpowiedz. Rozebrałem kierownice i jest tak jak mówisz. Problemem u mnie było złe spasowanie części. Po poprawnym złożeniu wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”