golf gasnie podczas jazdy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mrpgxx
Nowicjusz
Nowicjusz

golf gasnie podczas jazdy

Post autor: mrpgxx » sob sie 22, 2009 12:23

ogolnie jestem po wymianie cewki, ktorej uszkodzenie powodowalo, ze paliwo nie doplywalo tam gdzie trzeba i jednoczesnie samochod nie zapalal (rozrusznik krecil, ale silnik nie startowal). to, ze trzeba wymienic cewke, to zajelo troche czasu ludziom w warsztacie. no i samochod zaczal zapalac.

wczoraj go odebralem i niestety. po przejechaniu kilkunastku km, kiedy wszystko wydawalo sie, ze jest ok, autko zaczelo sie zachowywac niezbyt przyjemnie. mianowicie. jechalem sobie normalnie naciskajac pedal gazu, a tutaj nagle nagly spadek mocy, a raczej brak mocy. mam na mysli to, ze samochod przestal reagowac na pedal gazu i silnik niby pracowal, ale mozna to zawdzieczac sile bezwladnosci (auto sie toczylo, niby wszystkie systemy byly sprawne, ale auto jak to bez pedalu gazu zwalnialo i nie bylo slychac takiego charakterystycznego dzwieku silnika). po wcisnieciu sprzegla i ktrotkim przytrzymaniu go, niestety wszystkie kontrolki zamigotowaly i silnik zgasl calkowicie. dotoczylem sie na pobocze i samochod odpalil od pierwszego strzalu. powtorzylo sie to jeszcze kilka razy. niestety bylem juz taki *#cenzura#*, ze nie wiem czy daloby rade go zapalic normalnie podczas jazdy, tzn autko gasnie i ponownie przekrecamy kluczyk i jedziemy. wydaje mi sie, ze zrobilem taka probe, ale nic sie wtedy nie dzialo. zaruszalo rozrusznikiem, ale samochod nie odpalil i wtedy po zjechaniu na pobocze i pelnym zatrzymaniu autko zapalilo od razu.

nie wiem co robic, przy wymianie tej cewki, wymienilem tez swiecie, bo stare byly w fatalnym stanie. ogolnie zaplon jest wyczyszczony, bo byl troche zasniedzialy. nie wiem, moze to wina kabli, moze palucha, a moze kopulki. mieliscie kiedys doczynienia z czyms takim? moj golf to standardowa maszyna 1,4 z '93 roku nie tuningowany, ani w zaden sposob nie przerabiany. mam go juz jakies 2 lata. w miedzy czasie wymienilem w nim prawie wszystko, bo pokolei wszystko padalo (chociazby jest po wymianie skrzyni biegow, jakis rok temu) :/ po prostu jestem zalamany. chce go teraz sprzedac, ale nie chce komus wcisnac samochodu, ktory po prostu ma tendencje do gasniecia.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » sob sie 22, 2009 12:33

mrpgxx pisze:ogolnie jestem po wymianie cewki, ktorej uszkodzenie powodowalo, ze paliwo nie doplywalo tam gdzie trzeba i jednoczesnie samochod nie zapalal
to raczej powinni wymienić pompke paliwa a nie cewke

mrpgxx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mrpgxx » sob sie 22, 2009 13:00

niestety tez mialem taka nadzieje, ale okazalo sie, ze pompa paliwa jest wporzadku i dziala bez zarzutu.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » sob sie 22, 2009 13:04

to po co wymienili cewke - może powiedzieli? bo skoro ktoś stwierdził że nie dochodzi paliwo to cewka nic do tego przecież nie ma

mrpgxx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mrpgxx » sob sie 22, 2009 14:06

haslo rzucone przez mechanika bylo takie, ze cewka byla zepsuta (nie wiem czy to bylo uszkodzenie mechaniczne, czy tez np napiecie jakos na nia niedobrze podzialalo i cos sie w niej przepalilo, albo cos takiego - nie wiem) i paliwo dochodzilo do serwa, a nie do cylindow i po wymianie cewki wszystko bylo ok.

pjk77
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pjk77 » sob sie 22, 2009 14:28

Auto gasnie, bo albo nie ma iskry od zaplonu, albo jest iskra ale nie ma czego spalac.
Ja bym szukal po stronie surowca do spalania i sprawdzil uklad doprowadzania paliwa, czyli:
pompe paliwa
wtryskiwacz
regulator cisnienia paliwa

Skoro masz 1.4, to pewnie masz uklad mono motronic z boscha. Na forum krazy serwisowka do tego ukladu - tam opisano, co i jak sprawdzac (szukaj pod haslem: regulacja tps).

Czy jak zostawisz go na biegu jalowym, to chodzi rowno? Nie gasnie? Nie dlawi go? Sporobuj go zostawic tak na 5 min.

Czy jak jedziesz, to dodajesz gazu, to tez go dlawi? (dlawi, tj. jak dodajesz gazu, to powinien przyspieszac, a on wyraznie przymula)

Czy jedzie i po prostu gasnie, czy jak zaczyna "leciec w dol z obrotami" to probujesz ratowac sie wciskaniem gazu i udaje Ci sie uratowac go przed zgasnieciem?

Czy lejesz czysta benzyne, czy jakas niewiadomego pochodzenia?

No i wspolczuje ciaglych napraw... chyba kazdy z pietnastoletnim Golfem ma taki rok, gdzie mu sie sypie i sypie...

mrpgxx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mrpgxx » sob sie 22, 2009 15:07

pjk77 pisze:Czy jak zostawisz go na biegu jalowym, to chodzi rowno? Nie gasnie? Nie dlawi go? Sporobuj go zostawic tak na 5 min.
rowniotko tak jak zawsze, nia ma tak, ze silnik zaczyna wariowac.
pjk77 pisze:Czy jak jedziesz, to dodajesz gazu, to tez go dlawi? (dlawi, tj. jak dodajesz gazu, to powinien przyspieszac, a on wyraznie przymula)
nie dlawi, jak dodajesz gaz to przyspiesza, jak dodajesz gaz do dechy niezaleznie od biegu to tez auto ciagnie do przodu (wiadomo ten silnik nie ma jakiegos poweru, ale bynajmniej nie ma efektu dlawienia)
pjk77 pisze:Czy jedzie i po prostu gasnie, czy jak zaczyna "leciec w dol z obrotami" to probujesz ratowac sie wciskaniem gazu i udaje Ci sie uratowac go przed zgasnieciem?
jedzie i po prostu gasnie. motyw jest taki, ze jedziesz sobie trzymajac noge caly czas na gazie i nagle czujesz, ze samochod zaczyna zwalniac, a ty jednoczesnie nie masz kontroli nad gazem. wtedy mozesz sobie wciskac pedal gazu do woli, a i tak nie ma czego uratowac, bo silnik pracuje tylko dzieki sile bezwladnosci. zakladamy, ze chcemy zmienic w takim przypadku bieg i zeby to zrobic wciskamy sprzeglo i w tym momencie wlasnie silnik gasnie i jedyna szansa zeby go zapalic to ponowne przekrecenie kluczyka w stacyjce, ale jak juz wspomnialem nie do konca jestem przekonany, ze da sie to zrobic gdy samochod sie toczy. po pelnym zatrzymaniu na 100% tak.
pjk77 pisze:Czy lejesz czysta benzyne, czy jakas niewiadomego pochodzenia?
zawsze leje ta sama i dopiero po tej awarii przytrafilo mi sie cos takiego. bywalo, ze samochod gasnal na zimnym silniku, np w sytuacji kiedy zaczynam jazde, smigam w dol ulicy, zrzucam bieg i chamuje - wtedy silnik gasnal i od razu mozna go bylo nawet podczas toczenia sie samochodu zapalic. podobnie jak bylo wilogtno, trzeba go bylo kilka razy odpalic, np palil za 2-3 razem, ale to byla definitywnie wina apratu zaplonowego, ktory od czasu do czasu czyscilem gdy zaczynaly sie takie problemu i po czyszczeniu przez kilka miesiecy byl spokoj.
pjk77 pisze:No i wspolczuje ciaglych napraw... chyba kazdy z pietnastoletnim Golfem ma taki rok, gdzie mu sie sypie i sypie...
dzieki. niestety ja mam juz go dwa lata i niestety on sie juz tak sypie od dwoch lat, ale przyznac trzeba, ze dopiero teraz sie rozkraczyl i musialem go odcholowac do warsztatu (zrobilem nim ponad 20 tysiecy).

pjk77
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pjk77 » ndz sie 23, 2009 12:46

tu masz link do serwisowki Boscha
http://www.sendspace.pl/file/EDj6oKyK/

Tu ogolnie o regulacji
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

Sugeruje zapoznac sie z serwisowka i sprawdzic przede wszystkim cisnienie w ukladzie (zwroc szczegolna uwage na sprawdzanie regulatora cisnienia paliwa).

Musisz troche z tym powalczyc i wykluczyc/stwierdzic cos. Wiekszosc mechanikow sprawdza tylko cisnienie podczas pracy pompy paliwa, ale to nie wszystko. Udaj sie do sklepu z hydraulika (nawet sanitarna) i tam dostaniesz manometr za ok 10-15 zl, do tego zakup trojnik i takie cos na co wciskasz waz paliwa (nie pamietam jak to sie nazywa, ale gosc Ci pomoze; waz paliwa ma przekroj 8). Wez tez kawalek takiego weza (ok. 20-30 cm).
W razie niejasnosci zagladnij do ksiazki obsuga i naprawa Golfa (rowniez wisi na forum).

Mozesz to dac do mechanika, ale jak sam widzisz oni najchetniej wymieniaja pol auta, inkasuja kase i dalej nic.

Jak sie dobrze wezmiesz, to w 3-4 godziny oblecisz uklad doprowadzania paliwa i bedziesz wiedzial co w nim nie gra lub, ze wszystko gra. Jesli gra, to poszukasz po stronie zaplonu, iskierek itp.

Aaa miej ze soba miernik elektryczny - posprawdzasz opory i napiecia na czujnikach temperatury, uzwojeniu wtryskiwacza, czujniku polozenia przepustnicy... warto to zrobic i zastosowac sie do wartosci podanych w tej serwisowce.

Przekaznik pompy paliwa wlozony jest w miejsce numer 12 w skrzynce przekaznikow/bezpiecznikow.

Jade na wakacje, wiec przez tydzien na faorum Ci nie odpowiem (jak bys nie wiedzial jak, co podlaczyc, to pisz na marcinchemical(malpa)gmail.com)

[ Dodano: 23 Sie 2009 12:53 ]
Jeszcze tylko odpowiedz na jedna Twoja odp.

Pisales, ze jak zaczyna gasnac, to wciskasz sprzeglo. Sprobuj szybko naciskac gaz (kilka razy, nie do spodu, plytko. Jesli uda Ci sie go uratowac, to mamy podobnie:D, czyli wtryskiwacz/regulator cisnienia paliwa/zawor przeciazenia w pompie paliwa)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”