KLIMA - NIE DMUCHA!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
KLIMA - NIE DMUCHA!!
Witam!
Po napełnieniu, okazuje sie że nie dmucha chłodem!
Wiem, że było coś nie tak z czujnikiem temp., ale po demontażu i montażu z powrotem, zadziałał normalnie!
Ale czy możliwe jest, że jakiś zaworek zapomnieli otworzyć, a być może nawalił jakiś inny zaworek, a może coś zupełnie innego
KTO WIE??
Po napełnieniu, okazuje sie że nie dmucha chłodem!
Wiem, że było coś nie tak z czujnikiem temp., ale po demontażu i montażu z powrotem, zadziałał normalnie!
Ale czy możliwe jest, że jakiś zaworek zapomnieli otworzyć, a być może nawalił jakiś inny zaworek, a może coś zupełnie innego
KTO WIE??
-
greg
Bo napełniałem klime z końcem zimy, no i auto stało w warsztacie, gdzie było 17stopni, a na climatroniku pokazywało -2 nadal, po wypięciu czujnika i wpięciu go spowrotem pokazało już 17 stopni, czyli prawidłowo, a po wyjeździe na zew. znów ujemną temp, no i do teraz pokazuje temp. taką jaka jest na zew.
Jedynie nie dmucha chłodnym powietrzem, wentylatory chodzą, sprężarka sie załącza, a bezpiecznik 16 jest ok!!
Jedynie nie dmucha chłodnym powietrzem, wentylatory chodzą, sprężarka sie załącza, a bezpiecznik 16 jest ok!!
SCIROCCO 4 EVER D BEST!!
-
greg
taa i pokazuje temperaturę z czujnik ana wlocie powietrza za filtrem przeciwpyłkowym - zrób diagnostykę climatronicarav_tdi pisze:po wypięciu czujnika i wpięciu go spowrotem pokazało już 17 stopni, czyli prawidłowo, a po wyjeździe na zew. znów ujemną temp, no i do teraz pokazuje temp. taką jaka jest na zew.
Witam ponownie!!
A wiec fakty są takie:
klima nie dmucha zimnem, bo nie chodzi sprężarka, a sprężarka nie chodzi bo nie dostaje + plusa, po podłączeniu plusa z aku, wsio kobza!!
od wtyczki do wtyczki jest przejście (+) a jest to zielony kabel z czarnym paskiem
wszystkie złacza są bez rdzy, i jakiegokolwiek nalotu, czyściutkie
bezpiecznik 16 ok
diagnoza climatronika nic nie wykazała, żadnych błędów
CO TO MOŻE BYĆ??
czy to ta skrzyneczka w którą wpina się ów kabel od sprężarki i ta sama która daje sygnał (chyba) do załączenia wentylatorów?? - bo te chodzą!!
A wiec fakty są takie:
klima nie dmucha zimnem, bo nie chodzi sprężarka, a sprężarka nie chodzi bo nie dostaje + plusa, po podłączeniu plusa z aku, wsio kobza!!
od wtyczki do wtyczki jest przejście (+) a jest to zielony kabel z czarnym paskiem
wszystkie złacza są bez rdzy, i jakiegokolwiek nalotu, czyściutkie
bezpiecznik 16 ok
diagnoza climatronika nic nie wykazała, żadnych błędów
CO TO MOŻE BYĆ??
czy to ta skrzyneczka w którą wpina się ów kabel od sprężarki i ta sama która daje sygnał (chyba) do załączenia wentylatorów?? - bo te chodzą!!
Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 23:04 przez rav_tdi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
greg
A więc tak, kupiłem drugi sterownik klimy i nic to nie dało, jest tak samo, wentylatory sie załączają a sprężarka nie.
Auto było sprawdzane vagiem i nie znaleźiono żadnych błędów!! Czy idzie może zdiagnozować jakoś samego climatronika??
Ktoś mnie pytał jakie są wtyczki z tyłu panela climatronika, a są tam 4 wielopinowe 2czarne, jedna lekko zółta i czerwona, i mają 12pinów, 16pinów, 16 pinów i 20pinów!
[ Dodano: 15 Sie 2009 17:54 ]
Zrobiłem test samego climatronika za pomocą kombinacji klawiszy.
Chwile se podmuchało jak chciało, a jak skonczyło, to wyskoczyło coś takiego:
306 02 , albo
30b 02
Nie wiem czy to "b" czy 6.
Co to za błąd??
[ Dodano: 15 Sie 2009 18:12 ]
Heh, już wyczytałem, że to czujnik temperatury w zderzaku!!
Ale teraz tak: napełniałem klime zimą i po napełnieniu klima nie chciała chodzić tak jak teraz nie chodzi, bo temp. na wyświetlaczu climatronika była -6 nadal, więc koleś zdjął czujnik i pokazała sie od razu normalna, czyli 18 stopni i klima zadziałała!!
A teraz nie chodzi znów, mimo wyświetlanej temp. prawidłowej, czyli obecnie 28stopni!!
Więc to ten czujnik czy nie??
Auto było sprawdzane vagiem i nie znaleźiono żadnych błędów!! Czy idzie może zdiagnozować jakoś samego climatronika??
Ktoś mnie pytał jakie są wtyczki z tyłu panela climatronika, a są tam 4 wielopinowe 2czarne, jedna lekko zółta i czerwona, i mają 12pinów, 16pinów, 16 pinów i 20pinów!
[ Dodano: 15 Sie 2009 17:54 ]
Zrobiłem test samego climatronika za pomocą kombinacji klawiszy.
Chwile se podmuchało jak chciało, a jak skonczyło, to wyskoczyło coś takiego:
306 02 , albo
30b 02
Nie wiem czy to "b" czy 6.
Co to za błąd??
[ Dodano: 15 Sie 2009 18:12 ]
Heh, już wyczytałem, że to czujnik temperatury w zderzaku!!
Ale teraz tak: napełniałem klime zimą i po napełnieniu klima nie chciała chodzić tak jak teraz nie chodzi, bo temp. na wyświetlaczu climatronika była -6 nadal, więc koleś zdjął czujnik i pokazała sie od razu normalna, czyli 18 stopni i klima zadziałała!!
A teraz nie chodzi znów, mimo wyświetlanej temp. prawidłowej, czyli obecnie 28stopni!!
Więc to ten czujnik czy nie??
-
greg