coś stuka w zawieszeniu jak ruszam do przodu. Jest to pojedyńczy stuk tak jakby coś latało w schowku do przodu i do tyłu. Wywaliłem już wszystko z auta bo myślałem że faktycznie coś lata jak 'żwawiej' ruszam. Stuka dalej. Zastanawiam sie czy to nie guma na stabilizatorze bo jak skręciłem koła w lewo i looknąłem na nie to nie wyglądają zbyt ciekawie widać wypolerowany drążek stabilizatora. Najlepsze, że 3 dni temu byłem na szarpakach i nic nie stwierdzono.
Stuki zawieszenia / okolice prawego koła
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Stuki zawieszenia / okolice prawego koła
pojawił się nowy temat ... 
coś stuka w zawieszeniu jak ruszam do przodu. Jest to pojedyńczy stuk tak jakby coś latało w schowku do przodu i do tyłu. Wywaliłem już wszystko z auta bo myślałem że faktycznie coś lata jak 'żwawiej' ruszam. Stuka dalej. Zastanawiam sie czy to nie guma na stabilizatorze bo jak skręciłem koła w lewo i looknąłem na nie to nie wyglądają zbyt ciekawie widać wypolerowany drążek stabilizatora. Najlepsze, że 3 dni temu byłem na szarpakach i nic nie stwierdzono.
Ostatnio zmieniony pn wrz 21, 2009 13:35 przez Razal, łącznie zmieniany 1 raz.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
na szarpakach nie wszystko wykażeRazal pisze:Najlepsze, że 3 dni temu byłem na szarpakach i nic nie stwierdzono.
[ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 14:18 ]
a czy podczas hamowania tzw- pulsacyjnego równiez wystepują stuki ?
to moze byc np przegub wewnętrzny lub zewnętrzny
nie koniecznie usterka ukła kierowniczego czy zawieszenia
poduszka pod silnikiem równiez moze stukac
Ostatnio zmieniony pn wrz 21, 2009 14:19 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Razal
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
dziejo jest tak, że jak jadę spokojnie to nic nie słychać. Głuche puknięcie jest słyszalne dopiero wtedy jak chcę gwałtownie ruszyć z miejsca z tzw. zrywem lub jak gwałtownie zahamuje. Stuknięcie jest jednorazowe i koniec. Podczas pulsacyjnego nie stuka. Trzeba dobrze wcisnąć hamulec żeby to usłyszeć lub mocniej ruszyć z miejsca.dziejo pisze:na szarpakach nie wszystko wykażeRazal pisze:Najlepsze, że 3 dni temu byłem na szarpakach i nic nie stwierdzono.a jezeli stabilizator był osłabiony to szarpaki mogły dopełnic formalnosci
[ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 14:18 ]
a czy podczas hamowania tzw- pulsacyjnego równiez wystepują stuki ?
to moze byc np przegub wewnętrzny lub zewnętrzny
nie koniecznie usterka ukła kierowniczego czy zawieszenia
poduszka pod silnikiem równiez moze stukac
Umówiony jestem na sprawdzenie zawieszenia, ale dopiero w czwartek... Zobaczymy co wyjdzie... Puknięcie jest słyszalne w okolicy schowka pasażera i obstawiam osobiście albo łożysko na amortyzatorze (to na górze), albo jakaś tuleja (stabilizator wahacz). I co mi wczoraj przyszło jeszcze do głowy - dzisiaj sprawdzę czy komputer czasem się nie poluzował.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V