Czy to juz sprzeglo?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to juz sprzeglo?
Witam,
Mam seata ibize GTi 96 2.0 8v - auto mam juz od 2005 roku i zawsze do tej pory mialem tak ze na 4 biegu wskazowka od obrotow szla rowno z wskazowka od predkosci a na 5 biegu zawsze dla 3000rpm mialem 110km/h.
Ostatnio mialem wymieniany termostat i mechanik ma podjazd z garazu pod duzym katem i jak wyjezdzal to mu zgasl samochod i podobno jak zapalil to ostro gazowal przy wyjezdzie i jak wysiadl to mowil ze chyba przypalil sprzeglo od tamtej pory zauwazylem ze na 4 biegu jak przyspieszam wskazowka od obrotow wyprzedza ta od predkosci ale nieznacznie a na 5 biegu na 3000rmp mam 100km/h
myslicie ze to jest wina nadpalonego sprzegla??
Pozdrawiam
Mam seata ibize GTi 96 2.0 8v - auto mam juz od 2005 roku i zawsze do tej pory mialem tak ze na 4 biegu wskazowka od obrotow szla rowno z wskazowka od predkosci a na 5 biegu zawsze dla 3000rpm mialem 110km/h.
Ostatnio mialem wymieniany termostat i mechanik ma podjazd z garazu pod duzym katem i jak wyjezdzal to mu zgasl samochod i podobno jak zapalil to ostro gazowal przy wyjezdzie i jak wysiadl to mowil ze chyba przypalil sprzeglo od tamtej pory zauwazylem ze na 4 biegu jak przyspieszam wskazowka od obrotow wyprzedza ta od predkosci ale nieznacznie a na 5 biegu na 3000rmp mam 100km/h
myslicie ze to jest wina nadpalonego sprzegla??
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 20:56 przez Marooo9, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Marooo9, ewidentnie sprzęgło do zmiany. Jesli to pierwsza zmiana to możnaby poprzestac na samej tarczy, ale praktyka wskazuje że to się nie opłaca bo kupa roboty z montazem. lepiej zmienić całość. Koło 6 stówek trzeba znaleźć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak może być jak masz diesla. Nie wiem dokładnie jak w TDI ale w klekotach na mechanicznej pompie sygnał na obrotek idzie z alternatora. W benzyniakach sygnał idzie z cewki lub ECU więc nie może się z tego powody mylić.Nie znam sie, ale u mnie w poprzednim golfie tez po zabawie na cargo mialem podobny problem. Jednak u mnie okazal sie byc winny pasek klinowy, ktory po rozgrzaniu zwyczajnie sie slizgal.
a co masz z tym na mysli?Qto pisze:może być że się delikatnie ślizga, ale to raczej powinno być słychać
u mnie nie slychac nic poprostu zaobserwowalem to z tymi obrotami
nie jest to pierwsza zmiana poprzednia byla w 2004 to jest jakies 60tys km temuPaweł Marek pisze:Jesli to pierwsza zmiana to możnaby poprzestac na samej tarczy
myslisz ze to juz na 100% bedzie tarcza
chyba bede musial scignac tego mechanika co do robocizny - wkoncu to on je przypalił
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Chcesz być pewien czy to sprzęgło znajdź stromą górkę i podjeżdżając pod nią na 4 biegu zwolnij do ~50km/h i gaz w podłogę, jak wskazówka obrotomierza gwałtownie skoczy do góry to masz upalone sprzęgło. A mechanik jak upalił,to teraz przynajmniej niech wymieni za free 
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Eeee, raz to nie zawszepytanie tylko czy niedopale go do konca takim zabiegiem
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
witam
musze powiedziec ze zrobilem tak jak pisal italiano_83 i nie mam gwaltownego skoku wsakowki od obrotow jedyne co zaobserwowalem to jest to ze jak jade po trasie i zaczynam przyspieszac na 4 biegu to tak 2 2ooorpm wskazowiki ida w miare rowno ( od obrotow jest ciut w przodzie) a po pokonaniu 2000rpm ta od obrotow idzie znacznie do przodu
musze powiedziec ze zrobilem tak jak pisal italiano_83 i nie mam gwaltownego skoku wsakowki od obrotow jedyne co zaobserwowalem to jest to ze jak jade po trasie i zaczynam przyspieszac na 4 biegu to tak 2 2ooorpm wskazowiki ida w miare rowno ( od obrotow jest ciut w przodzie) a po pokonaniu 2000rpm ta od obrotow idzie znacznie do przodu
sprawdz czy jestes w stanie ruszyc spod swiatel na 4tym biegu... bardziej strzalem ze sprzegla niz zabawa na polsprzegle... sam nie tak dawno skonczylem swoje sprzeglo i poza objawami przy przyspieszaniu na 4tym i 5tym biegu jakie opisales moglem np. plynnie ruszac na suchym asfalcie uzywajac 4tego biegu 

Kurczę, nie czujesz jak auto idzie a jak szło kiedyś? Jakbyś znał ten samochód dobrze to żaden problem ocenić jak to sprzęgło ciągnie... Pamiętaj też, że wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza nie "idą" tak liniowo, tzn. obrotomierz szybciej i jest to bardziej widoczne na niższych biegach - i to jest ok. Jeśli jednak przy 90-100 na 5 wciśniesz gaz w podłogę i obroty wyraźnie rosną, a auto nie przyspiesza (lub przyspiesza nieznacznie) - no to sprzęgło się kończy.
Ja już od czerwca tak jeżdżę, a robię teraz jakieś 3 tys. miesięcznie. Ślizga tylko czasem przy dynamicznej jeździe na 4 lub 5 biegu. Trzeba będzie w końcu to zrobić... Jakoś powoli się kończy
Ja już od czerwca tak jeżdżę, a robię teraz jakieś 3 tys. miesięcznie. Ślizga tylko czasem przy dynamicznej jeździe na 4 lub 5 biegu. Trzeba będzie w końcu to zrobić... Jakoś powoli się kończy