temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
temperatura silnika
witam wszystkich
moj golf to mk 4 1.9 tdi 101 KM rok 2002
mam taki problem od pewnego czasu chodzi mianowicie o wskaznik temperatury silnika zawsze pokazywal mi na 90 (po sierodku)a teraz jak jade to wskazania pokazuja na jakies 1/4 wskaznika to bedzie pewnie ponad 80 stopni ale wentylator normalnie sie wlancza bo widze na wskazniku ze po jakims czasie spada do poziomu tych 3 pierwszych kresek
mam nadzieje ze dosc precyzyjnie sie wyrazilem
prosze o pomoc i pozdrawiam
moj golf to mk 4 1.9 tdi 101 KM rok 2002
mam taki problem od pewnego czasu chodzi mianowicie o wskaznik temperatury silnika zawsze pokazywal mi na 90 (po sierodku)a teraz jak jade to wskazania pokazuja na jakies 1/4 wskaznika to bedzie pewnie ponad 80 stopni ale wentylator normalnie sie wlancza bo widze na wskazniku ze po jakims czasie spada do poziomu tych 3 pierwszych kresek
mam nadzieje ze dosc precyzyjnie sie wyrazilem
prosze o pomoc i pozdrawiam
No bo czasem zadziala czasem nie... Termostat wyglada tak http://img718.imageshack.us/g/1043438755.jpg/ Nie radze kupowac podrobki
Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze
-
genLODOWAmk2
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
bzdury calkowiete..... jak by termostat byl otwarty i byl by duzy obieg non stop to tylko dluzej by sie nagrzewal..Steryd126 pisze:z tego co piszesz nie grzeje tak dobrze jak wczesniej, jak dla mnie termostat może byc walnięty, może jest cały czas częsciowo lub całkowicie otwarty i otawrty jest duży obieg wody
a co ma otwarty termostat do temperatury 80 gdzie wlacza sie wiatrak to nie wiem....
termostat nawet jak by byl otwarty non stop to i tak przy temparaturze +90 powinien wlaczyc sie wiatrak...
wg mnie to nie termostat choc sprawdzic nie zaszkodzi czy nie zawiesil sie... ale obstawiam na czujnik temperatury
był golf 2 1.3.....
napisze tak wszystko wglada jak by normalnie dzialalo problem jes od zeszlego roku u on sie znajdujeczasami dobija do 90 a czasami 82 moze wiecej troche ale wentylator noralnie sie wlancza i temperatura spada na poczatku myslalem ze to zbyt niski poziom plynu wiec dolalem i przez pewien czas bylo ok (caly czas 90 jak sie nagrzal)ale teraz widze ze znowu warjuje czasem jest 90 a czasem powyrzej 80
takie pytanko czy jest mozliwosc sprawdzenia takiego czujnika i w ktorym miejscu on sie znajduje
za podpowiedz bylby wdzieczny
takie pytanko czy jest mozliwosc sprawdzenia takiego czujnika i w ktorym miejscu on sie znajduje
-
silversideup
- Nowicjusz

- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Zacznij od wyczyszczenia styków kostki w czujniku, to najczęstszy powód nieprawidłowego wskazania temperatury, typowe dla tej usterki czyli- wskazówka nie dochodzi do 90C czasami opada i wstaje ponownie- faluje. Czujnik zapewne jest umieszczony z prawej strony(jak staniesz przed autem) w króćcu wodnym przykręconym do głowicy. Lepiej to sprawdzić zanim zaczniesz wymieniać bez powodu termostat.kris1978 pisze:napisze tak wszystko wglada jak by normalnie dzialalo problem jes od zeszlego roku u on sie znajdujeczasami dobija do 90 a czasami 82 moze wiecej troche ale wentylator noralnie sie wlancza i temperatura spada na poczatku myslalem ze to zbyt niski poziom plynu wiec dolalem i przez pewien czas bylo ok (caly czas 90 jak sie nagrzal)ale teraz widze ze znowu warjuje czasem jest 90 a czasem powyrzej 80
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster