Jak wymontować turbinę?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Jak wymontować turbinę?

Post autor: mojama » ndz sie 16, 2009 22:52

Witam,

Czy wymontowanie turbiny z 1.8t (agu) to skomplikowana procedura? Znaczy czy potrzebny jest do tego kanał, czy trzeba przy tym demontować jeszcze jakieś części aby się do niej dostać?
Tu jest fajna fotoporada opisująca jak można wyczyścić turbo. Tylko jak się ją demontuje? Z tego co widzę (a właściwie nie widzę) to pod blokiem raczej nie da się tego zrobić?

pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2009 00:22 przez mojama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz sie 16, 2009 23:25

ale po co chcesz wyciągać turbinę w swoim samochodzie skoro masz turbinę z zaworem upustowym wastegate WG a nie ze zmienną geometrią czyli VNT ?

Obrazek

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » ndz sie 16, 2009 23:48

Sztomel pisze:ale po co chcesz wyciągać turbinę w swoim samochodzie skoro masz turbinę z zaworem upustowym wastegate WG a nie ze zmienną geometrią czyli VNT ?
Chciałbym sprawdzić jaki jest jej stan techniczny (słyszałem, że można poznać to po luzach na łopatakch) i przy okazji przeczyścić ją skoro jest to możliwe (według fotoporady).

Na szczegółach technicznych się nie znam, ale to co napisałeś jak należy interpretować? Że nie da się zrobić nic z tego co napisałem wyżej?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pn sie 17, 2009 00:59

mojama pisze:ale to co napisałeś jak należy interpretować? Że nie da się zrobić nic z tego co napisałem wyżej?
no niestety nie da się bo Twoja turbosprężarka wygląda zupełnie inaczej i ograniczenie w niej wartości ciśnienia doładowania działa na innej zasadzie, zamiast zmiennej geometrii (której w Twojej poprostu nie ma) jest zawór upustowy, który wygląda w ten sposób :
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... tart%3D700

Obrazek

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » pn sie 17, 2009 23:53

Ale czy w mojej nie ma łopatek które wirują?
Czy nie gromadzi się z czasem jakiś nagar?
Nie poddaje się tego typu turbiny regeneracji?
I generalnie który rodzaj turbo jest lepszy z dwóch opisanych? Może jeszcze jakieś inne istotne różnice są?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » wt sie 18, 2009 00:13

w Twojej nie ma żadnych łopatek a tym bardziej wirujących, w turbosprężarkach VNT w silnikach TDI też łopatki nie wirują (no chyba, że wszystko zacznie wirować ale wtedy wiadomo, że turbosprężarka jest do wymiany i czasami też silnik),
nagar może gromadzić się również w turbinie z wastegate, który może powodować niedomykanie się całkowite zaworu upustowego ale to bardzo rzadki przypadek i zazwyczaj zawsze jest to tylko jednorazowy przypadek;
oczywiście tak samo jak turbina VNT tak i w Twoja turbina może się rozszczelnić przez złe jej użytkowanie, każdy wałek i uszczelnienia pada po jakimś czasie niewłaściwego jej użytkowania;
VNT jest turbopsrężarką bardziej elastyczną ale w WG nie ma przynajmniej kłopotów z zapiekaniem się zmiennej geometrii, która lepsza - nie napiszę bo nigdy nie użytkowałem silnika z turbiną WG.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”