co w skrzyni?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
co w skrzyni?
Witam dzis mialoem taki przypadek ze jechałem sobie a tu nagle lekkie stukniecie w silniku, mysle sobie zer to nic takiego a po chwili smród oleju . mysle pewnie nie odemnie ale patrze a tu za mna chmura dymu ,,, stanąłem na poboczu i patrze a tu olej sie leje ze skrzyni :/ zleciało wszystk0o... co to moze byc? co sie moglo stac?dodam ze auto normalnie moze jezdzic biegi wchodza tak jak wchodziły
Miąłem identyczny objaw jak mi mechanizm różnicowy wywalił dziurę w skrzyni.Witam dzis mialoem taki przypadek ze jechałem sobie a tu nagle lekkie stukniecie w silniku, mysle sobie zer to nic takiego a po chwili smród oleju . mysle pewnie nie odemnie ale patrze a tu za mna chmura dymu ,,, stanąłem na poboczu i patrze a tu olej sie leje ze skrzyni :/ zleciało wszystk0o... co to moze byc? co sie moglo stac?dodam ze auto normalnie moze jezdzic biegi wchodza tak jak wchodziły
Najpierw stuknięcie, dym smród ale jechał, co prawda mi się jeszcze sprzęgło ślizgało bo się zalało olejem.
U mnie skrzynia na śmietnik i szukanie nowej.
Bez wejścia przynajmniej pod auto nic się nie dowiesz, a prawdopodobnie skrzynię ściągnąc będziesz musiał.
Pozdrawiam
no cóż trzeba by zajrzeć pod spód i obejrzeć którędy olej się wydobył... prawdopodobne jest to że kiedy coś się urwie w skrzyni to na 99% uszkodzi obudowę. Jeśli była chmura dymu palonego to na pewno polało na "portki" od wydechu, wiec tak jak pisał Marioo, może to nieszczelność przy mechanizmie różnicowym.
inna opcja to uszczelnienia... przy przegubach i przy sprzęgle...
ale biorąc pod uwagę to że słyszałeś uderzenie, to raczej coś się urwało i uszkodziło obudowę... (mam obudowę od typu skrzyni 02A chyba o oznaczeniu AWP).
inna opcja to uszczelnienia... przy przegubach i przy sprzęgle...
ale biorąc pod uwagę to że słyszałeś uderzenie, to raczej coś się urwało i uszkodziło obudowę... (mam obudowę od typu skrzyni 02A chyba o oznaczeniu AWP).
dokladnie tak sie stało jak napisałes wywaliło dziure olej poszedł na sprzęgło i teraz sie slizga wiec skrzynia do wywalenia i chyba raczej sprzęgło...Marioo pisze:Miąłem identyczny objaw jak mi mechanizm różnicowy wywalił dziurę w skrzyni.
Najpierw stuknięcie, dym smród ale jechał, co prawda mi się jeszcze sprzęgło ślizgało bo się zalało olejem.
U mnie skrzynia na śmietnik i szukanie nowej.
Bez wejścia przynajmniej pod auto nic się nie dowiesz, a prawdopodobnie skrzynię ściągnąc będziesz musiał.
Pozdrawiam
Sprzęgło to zależy w jakim stanie miałeś, ale jeżeli dawno nie wymieniane to polecam ci wymiane z kilku powodów.dokladnie tak sie stało jak napisałes wywaliło dziure olej poszedł na sprzęgło i teraz sie slizga wiec skrzynia do wywalenia i chyba raczej sprzęgło...
Jak po zmontowaniu okaże się, że sprzęgło przestanie "trzymać" tak jak powinno to masz znowu zwalanie skrzyni i podwójna robota.
Robocizna za wymiane sprzęgła jest często droższa niż kompletne sprzęgło
Polecam ci też wymianę linki sprzęgła.
U mnie po zmontowaniu okazało się że linka nie domaga bo mechanizm samoregulacji padł.
Jak się go źle zdemontuje, co się niestety często zdarza wśród naszych mechaników, to się blokuje po ponownym założeniu - ale to nie jest konieczność od razu jak coś nie będzie działać to linkę można wymienić później.
Pozdrawiam