moj golfik III AAM 180i lilka tys.km jezdzony na lotos 10w40 połsyntetyk ma mały problem oturz
1. po zapaleniu zimnego slinika przez 3sek słychac odgłos jakby disel zapalał po ok 3 sek ustepuje i juz nic nie słychac przy odpalaniu
2.czasem jak mocno rozgrzany silnik zapala sie kontrolka cisnienia oleju ale czasem byłem u mechanika mierzył cisnienie na pompie i powiedział ze jest bardzo dobre ale nie powiedział czemu sie zapala
dziwny stuk
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bardzo prawdopodobne. Olej uszczelnie luz między panewkami a wałem. Na zimnym silnku oleju jeszcze brak - stukają, a po rozgrzaniu olej ( półsyntety jest rzadszy od minerała) na skutek luzu spada ciśnienie i stąd zapalanie się kontrolki.Być może wystarczy tylko wymiana panewek, bez szlifu wału.Koszt nie jest bardzo duży.t-tas pisze:może już powoli siadają panewki-niech się ktoś wypowie
Miałem podobny objaw.
Jak zaczną pukać cały czas to może się okazać, że do szlifu jest też wał.Wtedy koszty są spore.O wiele więcej pracy, i więcej części do wymiany. Za panewki do mk2 zapłaciłem chyba 70zeta (korbowodowe) , wymiana jest prosta i dość szybka. Miska w dół, wymiana panewek i miska w górę.No i jeszcze ew. uszczelka pod miskę.