Jak jeźdzć żeby turbina nie zapiekała się??

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Porfiry
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak jeźdzć żeby turbina nie zapiekała się??

Post autor: Porfiry » ndz lis 15, 2009 14:11

W zeszłym miesiącu dałem do czyszczenia turbinę bo włączał się tryb awaryjny, było wszystko fajnie do wczoraj.. jeżdżę głownie w mieście ale... czy to znaczy że czasami mam autko trochę przedmuchać i poszaleć na drogach??

mrozoo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mrozoo » ndz lis 15, 2009 14:15

nie uprawiac PSJ, i czasami przekroczyc te 3500rpm :chytry:

Flansze pod turbiny GTB!!
Montaż turbin GTB
Spawanie ukladow wydechowych/dolotowych metoda TIG
Customowe kolektory wydechowe
BIZON GARAGE

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz lis 15, 2009 14:34

Porfiry pisze:jeżdżę głownie w mieście ale
I to jest niestety jedne z głównych powodów zapiekania się kierownic w turbo, niskie obroty- niedogrzany silni- nie zapominajmy o niskiej jakości ON w kraju nad Wisłą .
Auto przystosowano do jazdy po autostradzie i dal ludzi którzy dużo jeżdżą, a nie do oszczędnej jazdy po mieście - niemieccy konstruktorzy inaczej interpretują pojęcie "drogi"
Czasami trzeba Gofra przegonić, (oczywiście jak już jest "gorący" 90C) niskie biegi 2-3 i operacja gazem w systemie 0-1 tak do 4000-4200 .. Żadna to gwarancja że się nie zapiecze ponownie, ale to jedyne wyjście..

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » ndz lis 15, 2009 15:03

Przeciągnij go od czasu do czasu po pełnym zakresie obrotów...

Biegi zmieniaj przy ok. 3-3.5tyś obr i bedzie okej.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 15, 2009 15:44

Na niskich biegach wychylenie sztangi turbiny jest małe ( zbijanie )bo skok cisnienia mniejszy i szybko obroty narastaja co nie wyklucza ze 1 i 2 bieg tez by na tych biegach należało przeganiac, najleprze efekty przekraczanie 3 tys obr na biegach 3 w zwyz ale z wciśnietym gazem do konca. Najlepiej trasa obroty ponad 3 tys ale wtedy predkosc ponad 150km/h :grin: Wiec wystarczy ze w miescei czasami go zdrowo przycisniesz a wciagu jednego tankowania z raz lub dwa razy wyskoczysz na autostarde a poza tym wskazane w naszych warunkach wyciac katalizator i kierowniczki wtedy odżyją. Ja tak robie i mimo kilometrów 80% miasto nie mam problemu z kierownicami. Czasami po wycieciu kata i dobrym programie jak temp. spalin jest więkrza ( ale auto nadmiernie nie kopci ) to fieranki lepiej sie przeczyszczają :grin: No cóz jak kolega wcześniej pwoiedział auta na zachodnie drogi. Po to maja miec dobre osiagi bo nikt nie przewidział ze ktos potrafi przez 2 tys km autem zamulać
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 15:46 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » ndz lis 15, 2009 15:45

Niestety taki urok aut z turbiną VNT też miałem ten problem z mk4 ajm
ale teraz mam mk4 AGR i turbo bez zmiennej geometrii mam nadzieję że tu nie ma co się zapiec :))

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Porfiry
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Porfiry » ndz lis 15, 2009 19:22

Dziękuję chłopaki :) Przejechałem się dzisiaj po autostradzie ponad 30km demonicznych prędkości powinno wystarczyć, jeden raz włączył mi się tryb awaryjny :( Trochę bałem się bo 4tyś na piątym biegu to już 190km/h :/ mam nadzieje ,że nie będę musiał rozwijać takich prędkości, a przynajmniej nie na polskich drogach. Od jutra zmiana biegów przy 3-3,5tyś i wdrożę w życie pozostałe zalecenia \:D/

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » ndz lis 15, 2009 19:33

Neoarti pisze:Niestety taki urok aut z turbiną VNT też miałem ten problem z mk4 ajm
ale teraz mam mk4 AGR i turbo bez zmiennej geometrii mam nadzieję że tu nie ma co się zapiec :))
Też tak myślałem ,ale koledzy uświadomili mi ,że wirnik też lubi się zdrowo zasyfić.. więc czasem trochę w pedał daję... :bajer:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Porfiry
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Porfiry » wt lis 24, 2009 20:19

Zły jestem bo po mimo agresywnej jazdy i to po mieście nadal włącza się try awaryjny... w mieście ciężko jest przekroczyć 2,5tyś obr. na 4 biegu... a co chwile jechać na szybką trasę nie wydaje mi się w porządku.. coś jest nie tak jak powinno...

co może zapchać się, zapiec żeby były spadki mocy / tryb awaryjny?

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » wt lis 24, 2009 20:34

Najwięcej problemów ... i ALH w TDI
Dziwne bo ja na dystansie 345 tyś km miałem tylko jedną - koło pasowe alternatora (ale moja wina bo podobno ASO wymieniają to co 120 tyś km i problemów nie ma...
Zużycia turbiny nie liczę bo to normalny proces przyspieszony tylko przez nieumiejętną jazdę turbodieslem...

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: LoLs » wt lis 24, 2009 21:01

na trasę to raz na tydzień taki niedzielny wypadzik :) a często zaciera się sztanga w turbinie od nadmiaru sadzy z spalin niskie obroty , słaba prędkość i cały nagar zostaje w turbinie polecał bym porządne czyszczenie turbiny dodatkowo sprawdzenie gruszki czy jest szczelna i przewodów podciśnieniowych oraz można próbować inną mapę wgrać może pomoże

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » wt lis 24, 2009 22:30

LoLs pisze:na trasę to raz na tydzień taki niedzielny wypadzik :) a często zaciera się sztanga w turbinie od nadmiaru sadzy z spalin niskie obroty , słaba prędkość i cały nagar zostaje w turbinie polecał bym porządne czyszczenie turbiny dodatkowo sprawdzenie gruszki czy jest szczelna i przewodów podciśnieniowych oraz można próbować inną mapę wgrać może pomoże
Zgodze się najpierw czyszczenie , potem wywalenie kata i wtedy odpwiednia technika jazdy. Przyda sie tez dobry program - wiekrza temp. spalin pomaga oczyszczeniu się kierownic

Porfiry
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Porfiry » wt lis 24, 2009 22:39

autko ma chip na 130ps.. oprócz tego można jeszcze zmodyfikować komputer?
Nie znam się, kupiłem auto z jakimiś tam modyfikacjami.. o tuningu mam takie pojęcie jak o zwyczajach świątecznych Tutsi.. niemniej fajnie się jeździ. :)

O wycięciu katalizatora słyszałem, drogi jest taki zabieg?
turbina była czyszczona miesiąc temu... :roll:

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » wt lis 24, 2009 22:42

Porfiry pisze:autko ma chip na 130ps.. oprócz tego można jeszcze zmodyfikować komputer?
Nie znam się, kupiłem auto z jakimiś tam modyfikacjami.. o tuningu mam takie pojęcie jak o zwyczajach świątecznych Tutsi.. niemniej fajnie się jeździ. :)

O wycięciu katalizatora słyszałem, drogi jest taki zabieg?
turbina była czyszczona miesiąc temu... :roll:

A mocno kopci przy butowaniu? zły program może zaszkodzić - duzo sadzy zapieka kierownice- zrób logi dynamiczne 011 i 008. Wytnij kata i wstaw rurkę- koszt ok 50zł i zabeż kata sprzedaza go całego na allegro za ok 200zł :grin: PO logach zobaczy sie co z turbina i jaki to program. Potem dobre czyszczenie i powinno byc ok. Kiedys po kim tez czysciłem turbine kolega po tym zabiegu jedził tylko 2 tyg, po moim jezdzi juz 1,5 roku i jest :bigok:
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 22:44 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”