Turbina póżno się włącza ? 1.9 tdi 110KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
noelmarcin7
- Nowicjusz

- Kontakt:
Turbina póżno się włącza ? 1.9 tdi 110KM
witam wszystkich jestem nowy , mam problemik z turbina strasznie póżno się włącza co może być przyczyna potrzebuje podpowiedzi bo nie wiem od czego zacząć naprawę takiego problemu pozdrawiam i dzięki za pomoc
-
noelmarcin7
- Nowicjusz

- Kontakt:
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Po pierwsze turbo się nie włącza- bo pracuje od momentu kiedy uruchomisz silniknoelmarcin7 pisze:turbina strasznie póżno się włącza
Po drugie zrób komplet logów dynamicznych 003.008.011. i będzie widać kiedy turbo zaczyna pompować zadane przez ECU ciśnienie. Powodów może być kilka tego, że turbo późno osiąga zadane ciśnienie. Zrobisz logi to się wyjaśni.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
-
noelmarcin7
- Nowicjusz

- Kontakt:
- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
jeśli turbo zaczyna optymalnie dmuchać przy 2000 rpm to nie widzę w tym nic aż takiego szokującego, ale jak kolega italiano napisał diagnostyka VAG jest nieodzowna zwłaszcza w bloku 011 gdzie zobaczysz jak pompuje turbinanoelmarcin7 pisze:na 2000 mam octavie z tym samym silnikiem i tam dużo wcześniej
wlacza w rozumieniu wpada w wyzsze obroty ktore powoduja wzrost cisnienia i pozadane w dieslu lepsze odejsciea jak to się dzieje, że się włącza? i jak się włącza?
Ostatnio zmieniony pt maja 28, 2010 08:47 przez sklejku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
noelmarcin7
- Nowicjusz

- Kontakt:
Re: Turbina póżno się włącza ? 1.9 tdi 110KM
Witam.noelmarcin7 pisze:witam wszystkich jestem nowy , mam problemik z turbina strasznie póżno się włącza co może być przyczyna potrzebuje podpowiedzi bo nie wiem od czego zacząć naprawę takiego problemu pozdrawiam i dzięki za pomoc
Miałem to samo w swoim Golfie,już Ci mówię gdzie tkwi problem. Zatyka Ci się zawór ciśnienia doładowania w turbinie. Można go przedmuchać a najlepiej wymienić na nowy ale przed tem sprawdzić czy przypadkiem nie masz zaśmieconego układu turbodoładowania. Wystarczy, że jeden mały paproch dostanie się do tego zaworu,delikatnie go przytka i wtedy będziesz miał opóznione turbo. U mnie obiawiało się to taką typową turbo dziurą. Wciskałem pedał gazu on miał chwilę zastanowienia i dopiero się rozkręcał od 2tyś lub 2100 a normalnie turbina powinna się załaczać przy 1800. Zawór ten kosztuje 150zł. Umnie wystarczyło wymienić ten zawór ale czasami trzeba czyścioć cały układ żeby był pożądany6 efekt. Pozdrawiam.
- research1
- Użytkownik

- Kontakt:
sklejku pisze:wiadomo ze turbo pracuje w zdwojonej predkosci jak obroty silnika
prędkość turbo dochodzi do 200 000 obrotów/min więc to trochę więcej niż dwukrotna ilość obrotów silnika na minute...
Ostatnio zmieniony wt cze 01, 2010 04:54 przez research1, łącznie zmieniany 2 razy.
-
noelmarcin7
- Nowicjusz

- Kontakt:
witam mam problem z turbiną ..Problem polega na tym ze podczas jazdy ja mu na gaz a on sie chwile zastanawia i rusza... Moje pytanie Jak wygląda Turbina W Vento 1.9 TD z pod maski ?? jakby ktoś mógł prosił bym o fotke bo chciałbym moze przedmuchać - wyczyscic moze pomoze... a jak nie to mechanik.. Z GÓRY thx...