po wymianie rozrząu.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pucan
Nowicjusz
Nowicjusz

po wymianie rozrząu.

Post autor: pucan » sob gru 04, 2010 21:30

witajcie mam następujący kłopot otóż niecały miesiąc temu wymieniłem rozrząd , olej , filtry i zauważyłem że samochód po remoncie gorzej odpala tzn odpali za pierwszysm razem ale pracuje strasznie nierówno, falująco i o wiele głośniej. po drugie zawsze robiłem na zbiorniku 800 km a teraz zaledwie 700 to moim zdaniem znaczna różnica. Byłem u mechanika który go naprawiał on podłączył kompa i pokazał że wartości kąta wtrysku i coś tam jeszcze są właściwe i ze wymiana rozrządu nie ma powiązania z tymi objawami. proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy rozmowie z mechanikiem. (aaa i dodam że samochód jest jakiś wolniejszy tzn nie ma takiego przyspieszenia jak kiedyś)

szybkistefan
Mały gagatek
Mały gagatek

po wymianie rozrząu.

Post autor: szybkistefan » sob gru 04, 2010 21:38

Jeśli pojawiło się to odrazu po wymianie to raczej na pewno ten mechanik zle ustawił rozrząd. (objawy na to wskazują) A jakie to autko i silnik masz ?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

po wymianie rozrząu.

Post autor: italiano_83 » sob gru 04, 2010 21:41

Uzupełnij opis o podstawowe dane, model/silnik-moc/oznaczenie. Skoro wcześniej auto pracowało inaczej a po zmianie rozrządu jest gorzej, to chyba nie ulega wątpliwości, że tam należy upatrywać przyczyny problemów.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

po wymianie rozrząu.

Post autor: Łuki_79 » sob gru 04, 2010 21:51

pucan pisze:Byłem u mechanika który go naprawiał on podłączył kompa i pokazał że wartości kąta wtrysku i coś tam jeszcze są właściwe i ze wymiana rozrządu nie ma powiązania z tymi objawami
Niech tobie mechanior wykona log grupy 000 BS i zapodaj tutaj na forum
pucan pisze:dodam że samochód jest jakiś wolniejszy tzn nie ma takiego przyspieszenia jak kiedyś)
Tutaj logi dynamiczne grup 003,008,011 byłyby pomocne

Obrazek

pucan
Nowicjusz
Nowicjusz

po wymianie rozrząu.

Post autor: pucan » sob gru 04, 2010 21:56

samochód to MK4 1.9 TDI rocznik 2000 silnik 66kW - zapytałem mechanika czy dobrze ustawił rozrząd a on na to że nie robi tego pierwszy raz. więc nie wiem, dodał że może świece trzeba wymienić , ale jak ja słyszę już łańcuszkową wersję szukania przyczyn to mi się odechciewa wszystkiego. co jeszcze zauważyłem to że jak samochód traci prędkość i spada do 30 km/h to silnik zaczyna szarpać a wcześniej mogłem na 3 biego prawie się toczyć i było ok.

szybkistefan
Mały gagatek
Mały gagatek

po wymianie rozrząu.

Post autor: szybkistefan » sob gru 04, 2010 22:01

Jedz do mechanika i podłączy go pod kompa sprawdzi logi które koledzy wyżej napisali. Jak ten mechanik twierdzi że on dobrze wszystko ustawił to jedz dla pewności do innego.

pucan
Nowicjusz
Nowicjusz

po wymianie rozrząu.

Post autor: pucan » sob gru 04, 2010 22:03

ok tak zrobię sprawdzę te logi i dam na stronkę do oceny...za nim pojadę do innego to go trochę pomęczę bo skasował słono a robota do D... nic dziękuję za poradę i do usłyszenia

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

po wymianie rozrząu.

Post autor: Łuki_79 » sob gru 04, 2010 22:06

pucan pisze:samochód to MK4 1.9 TDI rocznik 2000 silnik 66kW
Wpisz w swój profil i nie będzie na przyszłość niepotrzebnych pytan.Dopisz ALH - wywnioskowałem z wcześniejszych postów :grin:
pucan pisze:zapytałem mechanika czy dobrze ustawił rozrząd a on na to że nie robi tego pierwszy raz
Zapytaj w swojej grupie regionalnej o możliwość wykonania logów(chociaż ten 000 BS),chyba,że sam masz możliwość ich wykonania

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”