kompletna dwumasa i COŚ JESZCZE

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

asko78
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: asko78 » czw sty 20, 2011 21:23

Vw Bora Variant 2003r. ASZ przeb. 249tkm. Lada dzień (w końcu :hmm: ) mam zamiar wymienić komplet, tzn. koło dwumasowe, sprzęgło, docisk i łożysko firmy Sachs ale mam jeszcze 2 pytania aby z czystym sumieniem zlecić ten długo oczekiwany zabieg:
1. czy oprócz kpl. DM warto wymienić jescze coś przy okazji np jakieś śruby łączące czy może jakieś uszczelniacze, cokolwiek co ma związek z tą wymianą?
2. czy zastosować klasyczne DM typowaną do ASZ / ARL (bo to chyba jedna i ta sama), czy może jednak zastosować DM od sharan BTB i jaki to może mieć wpływ na cokolwiek?
- dodam iż noszę się z zamiarem zrobienia jakiegoś delikatnego moda :satan:

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz sty 23, 2011 19:49

Jeśli chodzi o komplet dwumasowe koło zamachowe tarcza docisk i w twoim przypadku łożysko oporowe zintegrowane z wysprzęglikiem hydraulicznym to zazwyczaj w zestawie są nowe śruby mocowania do wału i "smar" . I raczej to wszystko śrub mocujących skrzyni nie ma co wymieniać chyba że się jakaś urwie poduszki i łapy pod skrzynią tak samo, choć w instrukcjach podają co by to wymieniać, ale kto to robi :chytry:
Dwumasa od AZS/ARL jest mocna lekkie mody zniesie, a od sharana jest najmocniejsza ale też swoje kosztuje/ kwestia gustu jak masz kasę to możesz wymieniać tylko zastanów się czy warto.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
bikerxc
Ma gadane
Ma gadane

Re: kompletna dwumasa i COŚ JESZCZE

Post autor: bikerxc » sob sty 29, 2011 10:43

Hi. Nie będę zaśmiecał kolejnym tematem więc napiszę tutaj. Czy jest możliwość umycia/przepłukania sprzęgła bez ściągania skrzyni? (golf 3 1.9td) Miałem śmieszną historię na skutek czego mam olej na sprzęgle a za bardzo nie mam kiedy się za to zabrać(kwestia zgadania się z kolegą a serwis to pewnie >100 będzie) żeby ściągać skrzynie. Jazda z naoliwionym sprzęgłem nie należy do przyjemnych, powyżej 60km/h to już trzeba przyśpieszać spokojnie. Nie można np. przez odpowietrznik płukać roztworem wody z płynem do czyszczenia tarcz hamulcowych? Coś to ogólnie da? Czy tarcza nie została zbeszczeszczona przez olej?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » sob sty 29, 2011 11:24

Tarcza to własnie największy problem, gdyż okładziny cierne są zrobione z materiału który absorbuje olej, a nasączone okładziny zaczną się przypalać i będziesz łapał non stop uślizg, aż wierzchnia warstwa się przypali. Pamiętaj, że sprzęgło jest "zabudowane" więc wypłukanie oleju będzie bardzo utrudnione a masz jedynie do dyspozycji korek w skrzyni i otwór po rozruszniku jeśli go wymontujesz.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
bikerxc
Ma gadane
Ma gadane

Re: kompletna dwumasa i COŚ JESZCZE

Post autor: bikerxc » sob sty 29, 2011 11:56

ale czy jest to możliwe żeby je wypłukać bez demontażu?

arturo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arturo » ndz sty 30, 2011 18:59

Płukanie nic nie da, trzeba wymienić tarczę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”