Nagrzewanie sie układu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nagrzewanie sie układu
Wskaźnik na blacie ma pewną tolerancje - i przy ~80C na blacie wskazówka pokazuje 90 C, na Vagu widziałeś temperaturę rzeczywistą, jeśli auto nie nagrzewa się do ~90C to znaczy, że termostat już niedomaga .kllimek pisze:Ja ostatnio podłączyłem kompa i jadąc patrzyłem jak rośnie temp. wskaźnik na blacie osiągnął 90 C a komp pokazywał max 80C a w większości 78C? Czy to jest normalne że nagrzewa się tylko do takiej temperatury?
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Nagrzewanie sie układu
Chodzi ci o temperaturę rzeczywista na VAG-u? (Te 90C) Na blacie wskaźnik pokazuje 90C. A jak to jest ze spadkiem temperatury na postoju? Słyszałem już rożne opinie że powinna spadać inni twierdzą że nie. To w końcu jak to jest??
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nagrzewanie sie układu
To co tu jest niejasnego, to rzeczywista temperatura w układziekllimek pisze:Chodzi ci o temperaturę rzeczywista na VAG-u?
Jak zimą włączysz nawiew na postoju to po czasie, może zacząć lekko spadać, co w tym dziwnego, silnik na biegu jałowym dużo energii nie wytwarza, w lecie będzie się nagrzewał i włącza się wentylator w zimie, po włączeniu nawiewu może spadać. Jak w układzie na rozgrzanym silniku podczas jazdy masz 78C to jest lipa termostat niedomaga i tyle.kllimek pisze: A jak to jest ze spadkiem temperatury na postoju?
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Re: Nagrzewanie sie układu
Ja mam natomiast odwrotnie. Wskazówka nigdy nie staje pionowo. Jednak przykładowo na VAGu było 89,3 (mierzone) a wskazówka dalej lekko wychylona w lewo. Mniej więcej w połowie między "kreską przed 90" a "kreską 90".italiano_83 pisze:Wskaźnik na blacie ma pewną tolerancje - i przy ~80C na blacie wskazówka pokazuje 90 C, na Vagu widziałeś temperaturę rzeczywistą, jeśli auto nie nagrzewa się do ~90C to znaczy, że termostat już niedomaga .
To znaczy że wskazówka jest tak wyregulowana że zaniża? Czy to normalne?
Być może coś jest z czujnikiem G2 (na potrzeby deski rozdzielczej), przeważnie w nowych modelach jest to czujnik temperatury cieczy G62/G2 w jednym. Jeśli czujnik temperatury jest z 4 przewodami to czujnik G62 (czujnik cieczy) i G2 (czujnik na potrzeby deski rozdzielczej) w jednym. Jeśli 2 pinowy to w jednym miejscu jest G62 a w innym G2. Może sprawdzić na zimnym silniki wskazania w Engine grupa 007 i Instruments 003 czy temperatury się zgadzają, tolerancja to około 5*C.
Polecam lekture: Test termostatu, czujnika G2 i G62
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=299803" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam lekture: Test termostatu, czujnika G2 i G62
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=299803" onclick="window.open(this.href);return false;
Nagrzewanie sie układu
Panowie,
Pytanie jak u Was to wygląda nagrzewanie silnika. (Silnik 1.9 TDI 101km AXR) ??
-13 stopni na dworze. Rozruch i trasa do pracy 14km (8trasa + 6 miasto Poznań) ok 20-25min jazdy.
Mam wrażenie, że zeszłej zimy szybciej mi się grzał.
Dzisiaj po dojechaniu na miejsce wskazówka temperatury dotarła do kreski poprzedzającej 90 stopni.
(Czujnik temperatury G2 - 2piny wymieniałem jesieniom na oryginał Skody)
-13 stopni na dworze. Rozruch i trasa do pracy 14km (8trasa + 6 miasto Poznań) ok 20-25min jazdy.
Dzisiaj po dojechaniu na miejsce wskazówka temperatury dotarła do kreski poprzedzającej 90 stopni.
(Czujnik temperatury G2 - 2piny wymieniałem jesieniom na oryginał Skody)
kolego mam ten sam silnik i tak samo przy takich mrozach ciężko dogrzać silnik o do tego jak jest ogrzewanie włączonezoltrix3 pisze:Panowie,
zoltrix3, a może temperatura tej zimy jest niższa po prostu i dlatego tak się nagrzewa powoli, do tego dochodzi ciepły nawiew powietrza i od razu układ się chłodzi. Spróbuj przejechać tą samą trasę z nawiewem na minimum (1) i zobaczysz czy wtedy łapie temperaturę odpowiednią 
Nagrzewanie sie układu
U mnie dzisiaj było tak: temp -17*C, temp na zegarach doszła do 90*C po 8km.
pzdr
zyggy
zyggy
a jaki był styl jazdy? i do tego może masz cieplutki garażzyggy pisze:U mnie dzisiaj było tak: temp -17*C, temp na zegarach doszła do 90*C po 8km.
- szadrak
- Mały gagatek

- Auto: Seat Leon ST
No, b.dobry wynik...zyggy pisze:U mnie dzisiaj było tak: temp -17*C, temp na zegarach doszła do 90*C po 8km.
Ja musiałbym kartonik włożyc przed chłodnice żeby taka tem. osiągnać w swoim golfie po 8 km....
Ale pewnie mam termostat do wymiany
- KamilP
- DieseL PoweR

Faktycznie, szybko. Może masz dogrzewacz płynu chłodniczego?zyggy pisze:U mnie dzisiaj było tak: temp -17*C, temp na zegarach doszła do 90*C po 8km.