Mocowanie mcpherson-ów.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gailbraith

Mocowanie mcpherson-ów.

Post autor: gailbraith » wt sie 18, 2009 19:30

Witam

Golf 2, 90 rok, silnik rp

Mam pytanie do Was.

Wyciągałem mcpherson-y w celu wymiany łożysk w zwrotnicach. Okazało się, że jedno łożysko amortyzatora to u góry jest do wymiany natychmiastowej. Więc wymieniłem z całą gumą to wszytko. Mcpherson-a poskładałem jak i wszytko inne i teraz to wygląda tak po skręceniu, że jedna kolumna jest wyżej od drugiej. Mianowicie guma z łożyskiem w prawym kole patrząc od przodu jest jakby trochę zmęczona życiem (albo i nie?) i po skręceniu tego zabezpieczenia widać, że jest wyżej. Na nowej gumie zabezpieczenie jest prawie równo z kielichem.

Więc Panowie jak to ma być dokładnie. Taka różnica jak mam teraz nie będzie przyczyną czegoś złego?

Nakrętka rowkowa jest wkręcona tak samo w obu mcpherson-ach mierzone suwmiarką. Tyle samo wystaje gwintu.

Tak to wyglądało przed remontem, jak widać oba były na takiej samej wysokości.

Obrazek

A po remoncie.

Lewe koło, nowa guma.

Obrazek Obrazek

Prawe koło, stara guma.

Obrazek Obrazek

Zaznaczam, że zbieżność została ustawiona bez problemu. Kąty nie były ustawiane.

pawel szymczak
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pawel szymczak » wt sie 18, 2009 19:38

ale to normalne nowa guma na łożysku jest twardzsa i nie poddaje sie tak jak stara już wybita. I jeśli skręcisz to nigdy nie bedzie jednego równego poziomu, Jeśli byś wymienił obydwie gumy to by było równo. wiec nie ma czym się przejmować, najlepiej wymieniać oby dwa. :bajer:

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » wt sie 18, 2009 19:57

gailbraith pisze:Zaznaczam, że zbieżność została ustawiona bez problemu. Kąty nie były ustawiane.
jesli odkrecales amortzyator od piasty to kat kola tez powinienes ustawic

gailbraith

Post autor: gailbraith » wt sie 18, 2009 21:18

pawel szymczak, tak właśnie też myślałem. Jak również spodziewałem się, że ktoś napisze, iż najlepszym sposobem byłaby wymiana obu. Niestety nie wiedziałem, że tak się stanie, narazie pojeżdżę może się wszytko ułoży, a drugą gumę i tak trzeba będzie pewnie niedługo wymienić myślę.

wojtas4589, właśnie nie odkręcałem aby nie tracić ustawień kątów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”