Witam,
Moja pompa wspomagania od kilku miesięcy głośno pracuje, stan oleju ok. Wspomaganie znacznie się osłabiło.
Zastanawiałem się nad regeneracją, ale mechanik mi odradza, twierdzi że jest to rozwiązanie tylko na pare miesięcy.
Chcę kupić nowy zamiennik, znalazłem w miarę tanią pompę na allegro:
link do strony
W opisie jest Passat 1,9 TDI, numer z Etki również się zgadza 028 145 157D....
Ale chcę zaczerpnąć Waszej opinii, czy ta pompa będzie pasować do mojego silnika (1Z 1,9TDI rok 95 bez klimy)?
I jak oceniacie tego rodzaju pompę, ile wytrzyma? Zawsze to nowa, używkę też można kupić, ale ile wytrzyma to niewiadomo (wiadomo natomiast to że używane pompy które są wymontowywane z samochodów mają już nalatane 300000 lub więcej kilometrów...)
Wymiana pompy wspomagania PASSAT B4 1.9 TDI 1Z
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana pompy wspomagania PASSAT B4 1.9 TDI 1Z
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2009 22:33 przez ordy, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię używkę, ale nie wiadomo ile pochodzi.
To loteria podobnie jak przy zakupie jakiejś chińskiej pompy marki krzak.
Zaryzykuję, najwyżej będę w plecy o koszt montażu, i koszt wysyłki wadliwej pompy do sprzedawcy.
A propo co proponujecie wlać do takiej używki, minerał czy syntetyk Febi? w którym przypadku wspomaganie będzie lżej chodziło?
[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 21:40 ]
No i stało się, kupiłem używkę i dalej pompa brzęczy. Jest to taki dźwięk metalicznego brzęczenia przy kręceniu kierownicą. łożysko pompy nie ma luzu, pompa jest szczelna a mimo to brzęczy.
Sprzedawca na allegro daje 2 tygodniową gwarancje rozruchową, ale nie będę znowu wymieniał bo koszt montażu mnie zeżre (sam nie bardzo mam warunki na to).
Olej wlałem Febi 06162 minerał zielony, czytałem że jest odpowiedni do tych pomp. Mechanik mówił że jakby był syntetyk to by nie brzęczała
Co myślicie o tym? a może to nie pompa?
To loteria podobnie jak przy zakupie jakiejś chińskiej pompy marki krzak.
Zaryzykuję, najwyżej będę w plecy o koszt montażu, i koszt wysyłki wadliwej pompy do sprzedawcy.
A propo co proponujecie wlać do takiej używki, minerał czy syntetyk Febi? w którym przypadku wspomaganie będzie lżej chodziło?
[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 21:40 ]
No i stało się, kupiłem używkę i dalej pompa brzęczy. Jest to taki dźwięk metalicznego brzęczenia przy kręceniu kierownicą. łożysko pompy nie ma luzu, pompa jest szczelna a mimo to brzęczy.
Sprzedawca na allegro daje 2 tygodniową gwarancje rozruchową, ale nie będę znowu wymieniał bo koszt montażu mnie zeżre (sam nie bardzo mam warunki na to).
Olej wlałem Febi 06162 minerał zielony, czytałem że jest odpowiedni do tych pomp. Mechanik mówił że jakby był syntetyk to by nie brzęczała
Co myślicie o tym? a może to nie pompa?