Silnik 1.8 ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik 1.8 ABS
Koledzy mam problem...
Posiadam MK3 1.8 GT (silnik ABS 90KM) + LPG
A więc tak, jadę sobie ostatnio trasą Giżycko - Mrągowo (nie wiem czy ktoś kojarzy) no i jest tam bobie taka dłuuuga prosta, nówka asfalcik. A że nic nie jechało więc postanowiłem przycisnąć... No i się zdziwiłem 140 na blacie 4500obr/min i ani kawałka dalej... Wskazówka od prędkościomierza zatrzymała się równo na 140hm/h i nie chciała dalej... A byłem dopiero w połowie tej długiej prostej...
Jechałem sam. Na dodatek było lekko z górki
Natomiast w drodze powrotnej ledwo podjechałem pod górkę (kąt nachylenia ok 35 stopni)... Byłem rozpędzony do 110km/h a w połowie musiałem zredukować na 4 bo moja prędkość spadła do 80km/h i bym nie podjechał... Czułem jak silnik nie ma mocy by podjechać pod nią na piątym biegu...
Dla odmiany dodam, że pasek mojego ojca (1.9 TDI 90KM) pod tą górkę bez problemu podjeżdża na 5 biegu przy 100km/h.
Macie może jakieś propozycje? Dlaczego tak słabo? Wg. danych technicznych Vmax = 180km/h.
Co powinienem wymienić, czemu się przyjrzeć?
Bardzo proszę o pomoc.
Posiadam MK3 1.8 GT (silnik ABS 90KM) + LPG
A więc tak, jadę sobie ostatnio trasą Giżycko - Mrągowo (nie wiem czy ktoś kojarzy) no i jest tam bobie taka dłuuuga prosta, nówka asfalcik. A że nic nie jechało więc postanowiłem przycisnąć... No i się zdziwiłem 140 na blacie 4500obr/min i ani kawałka dalej... Wskazówka od prędkościomierza zatrzymała się równo na 140hm/h i nie chciała dalej... A byłem dopiero w połowie tej długiej prostej...
Jechałem sam. Na dodatek było lekko z górki
Natomiast w drodze powrotnej ledwo podjechałem pod górkę (kąt nachylenia ok 35 stopni)... Byłem rozpędzony do 110km/h a w połowie musiałem zredukować na 4 bo moja prędkość spadła do 80km/h i bym nie podjechał... Czułem jak silnik nie ma mocy by podjechać pod nią na piątym biegu...
Dla odmiany dodam, że pasek mojego ojca (1.9 TDI 90KM) pod tą górkę bez problemu podjeżdża na 5 biegu przy 100km/h.
Macie może jakieś propozycje? Dlaczego tak słabo? Wg. danych technicznych Vmax = 180km/h.
Co powinienem wymienić, czemu się przyjrzeć?
Bardzo proszę o pomoc.
Więc wymieniaj wszystko i ciesz się osiągami prawidłowymi.Freeq pisze:Wymieniłem filtr gazu i od razu poczułem różnicęgofer jest żywszy i szybciej się wkręca na obroty
Jak będę miał dostęp do kanału to wymienię filtr paliwa oraz obadam kata...
Świece są nowe, do wymiany mam jeszcze przewody, kopułkę oraz palec
Pozdrawiam
Pojawił się malutki problem... Przed wymianą filterka gazu obroty na biegu jałowym miałem w granicach 900 - 1000... A po wymianie mam 800 - 500 - 800 itd tak mi falują i silnik lekko się dusi... Dodam gazu, wskakują na 1000 i jest OK a innym razem nadal falują... Jednym słowem raz jest dobrze a raz nie...