woda w aucie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

woda w aucie

Post autor: memberofhs » wt lis 17, 2009 22:44

Pomóżcie przyjaciele: jak pozbyć się wody w aucie? Co deszcz to muszę jechać ze szmatą :otepienie: . STRASZNie mnie to wk....a. Folię na drzwi kleić? To jak, skoro woda ścieka na dół, a folia musi wychodzić na zewnątrz w miejscu wzmocnień pionowych. Da się jakoś to normalnie zrobić? Może folia do szyby od środka, która by się suwała wraz z szybą? Ogółem to nie chcę mieć stale mokrego w środku silniczka szyby, centralnego i głośnika w przyszłości. Proszę o pomoc kogoś, kto ma pojęcie w temacie, a nie komu "się wydaje".

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » wt lis 17, 2009 22:48

memberofhs pisze:Folię na drzwi kleić?
Chmm..Fabrycznie była folia na drzwiach :bajer: Zaraz pod boczkiem przyklejona,a woda sobie ściekała na zewnątrz specjalnymi otworami które znajdują wewnątrz drzwi...

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr lis 18, 2009 06:55

memberofhs pisze:Folię na drzwi kleić?
Dokładnie to, niedawno przerabiałem temat.

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » czw lis 19, 2009 00:02

Miałem folię, odkleiłem i całe lato co chwilę kleiłem, za cholerę, woda stale mi gdzieś ciekła. Jak ten shit przykleić?! :grrr:

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw lis 19, 2009 19:08

ja użyłem taśmy dwustronnie klejącej, takiej do wykładzin, i grubej folii z ogrodniczego.

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » czw lis 19, 2009 22:53

Masz jakiś tutorial, albo fotoporadę, jak to popprzyklejać? Bym był bardzo szczęśliwy, no i zdradź mi, jak osłonić silnik szyby, centralny i głośnik przed wodą?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » czw lis 19, 2009 23:11

memberofhs pisze:jak osłonić silnik szyby, centralny
Nie wiem.
memberofhs pisze:głośnik
Głośnik jest w poszyciu drzwi, w tapicerce czyli oddzielony folią.
memberofhs pisze:jak to popprzyklejać
To proste, trzeba tylko dobrze umyć drzwi denaturatem, ponaklejać szczelnie paski tasmy dwustronnie klejącej a na to folie.

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: xxMAXIMxx » czw lis 19, 2009 23:39

przerabiałem temat 3 dni temu zrobiłem dokładnie jak koledzy mówią, taśma klejąca dwustronna trochę benzyny ekstrakcyjnej i gruba folia. 30 minut roboty. Dodatkowo uszczelniłem silikonem wlot dmuchawy pod podszybiem i u ciebie uszczelka może być sparciała. Będzie lecieć tam woda nawet jak masz lekko popękany plastik podszybia.

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » pt lis 20, 2009 00:22

Dmuchawą mi ciekło, uszczelnione klejem do szyb, nic innego nie miałem pod ręką. Z drzwiami i taśmą dwustronną spróbuję. Martwi mnie tylko jak to przymocować, przecież spód folii musi wchodzić do drzwi.. a tam są wzmocnienia, i folia siłą rzeczy-musi wyjść na zewnątrz. Pewnie i tam mi cieknie. Bardzo bym chciał w przyszłośći zaspawać otwory technologiczne na rzecz car audio i zrobienia z drzwi komory subwoofera, muszę mieć pewność, że za pół roku nie będę musiał wszystkiego zrywać. Dlatego chciałbym osłonić silnik centrala, szyby, kable grzania lusterek przed wodą. Co radzicie bracia?

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » pt lis 20, 2009 02:50

memberofhs pisze:Bardzo bym chciał w przyszłośći zaspawać otwory technologiczne na rzecz car audio i zrobienia z drzwi komory subwoofera,
myslisz ze przez zaspawanie otworow technologicznych uszczelnisz wnetrze drzwi? :helm:
chyba troche od zlej strony sie zabierasz za car audio, ale to nie temat o tym...

A skoro zaspawasz otwory technologiczne to ktoredy woda bedzie wydostawac sie na zewnatrz? jesli dodatkowo uda Ci sie uszczelnic drzwi, co nie jest raczej realne - to bedziesz mogl wpuscic jeszcze zlota rybke do kompletu i bedzie piekne akwarium :)
memberofhs pisze:muszę mieć pewność, że za pół roku nie będę musiał wszystkiego zrywać.
to moge zagwarantowac... po prostu samo poodpada :)

No chyba ze nie zrozumialem tego co piszesz, bo wydaje mi sie ze nie za bardzo wiesz co tak na prawde chcesz zrobic :)

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: xxMAXIMxx » pt lis 20, 2009 07:42

Martwi mnie tylko jak to przymocować, przecież spód folii musi wchodzić do drzwi.. a tam są wzmocnienia
Fabrycznie folia jest przymocowana zatrzaskami, które podtrzymują tepicerkę od dołu, oraz po bokach, które służą jako dziurka do wkręcenia wkręta. Zatem jest ona na zewnątrz wzmocnień i jakoś działa ;]

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » pt lis 20, 2009 11:05

memberofhs, folia musi być naklejona NA ZEWNĄTRZ żaden kawałek nie wchodzi w drzwi. xxMAXIMxx, te spinki nie trzymają foli! one są tylko do boczku. memberofhs, na dole drzwi są otworki przed linia na której klejona jest folia i tamtędy spływa woda która doleci na folie i spływa na dol na dole fotka czerwone kola to otworki którymi woda zlatuje a zielona kreska to linia jak powinna być przyklejona folia na dole
Obrazek
Ostatnio zmieniony pt lis 20, 2009 11:17 przez marcinek84, łącznie zmieniany 1 raz.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » pt lis 20, 2009 22:30

fifel, może nie jasno napisałem, bądź złych pojęć użyłem: odpływów na dole drzwi nie mam zamiaru ruszać. Mam na myśli te dziury w drzwiach, na które przychodzi folia, większe dziurska podobno się zaspawuje blachą, a całość pokrywa matą bitumiczną, czy inną, jest nawet taki tutorial na naszym forum.
marcinek84, bardzo dziękuję Ci, popróbuję w wolnym czasie. Ja kleiłem folię aż pod sam spód, aż poza te kołki z tapicerki. Nadal jednak nie wiem, jak osłonić przed wodą silnik szyby czy centralny: to za parę lat mi zgnije, albo się zwarcie tam zrobi... i będzie kupa.
Ja to bym zrobił pod szybą w drzwiach coś na wzór rynienki, by woda wpływała po bokach drzwi wężykami, na sam dół. Wszystko fajnie, gdyby szyba była nieruchoma...

Awatar użytkownika
xxMAXIMxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: xxMAXIMxx » czw lis 26, 2009 10:11

podepnę się pod temat, Nie mam kałuży pod dywanikiem ale widać że suchutko nie jest. Zauważyłem że woda kapie tutaj:
Obrazek

Zaznaczyłem na zielono.

Prawa strona wygłuszenie już na bocznej części przy drzwiach.

Folię założyłem, uszczelkę w drzwiach zmieniłem (nie doszczelniałem żadnymi sylikonami), wlot dmuchawy uszczelniłem bo uszczelka była sparciała, podszybie mam jak nowe, wężyki szyberdachu są drożne, szyba przednia jest 100% szczelna... gdzie może cieknąć jeszcze?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”