dziwne zachowanie ALH
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- KoVal
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
dziwne zachowanie ALH
Witam,
jako, że nie znalazłem podobnego tematu z takimi objawami chciałem opisać problem tutaj.
Pytanie 1: co jakiś czas zdarza się i nie znalazłem reguły kiedy że obroty nagle na jałowym wzrastają mi nieco (o okolo 100). Kiedy zgaszę silnik i chcę ponownie uruchomić auto kontrolka świec żarowyh pali się strasznie długo, odpalam auto i znów chodzi na wysokich obrotach (przy odpalaniu zachowuje się jakbym trzymał gaz i przekręcał kluczyk). Czasem silnik przechodzi w tryb awaryjny lub jak na moje oko traci troche mocy. Wiem, że może to być przepływomierz, no ale co z obrotami które mi czasem falują? Co to może być?
Pytanie 2: do posiadaczy ALH, czy to normalne, że obroty na jałowym wynoszą lekko poniżej 900 obr ? Kiedyś ktoś mi mówił, że to normalne w ALH, ale jeszcze takiego czegoś nie spotkałem i nie wiem czy się tym martwić czy nie. Dodam, że takie obroty mam od kupna.
jako, że nie znalazłem podobnego tematu z takimi objawami chciałem opisać problem tutaj.
Pytanie 1: co jakiś czas zdarza się i nie znalazłem reguły kiedy że obroty nagle na jałowym wzrastają mi nieco (o okolo 100). Kiedy zgaszę silnik i chcę ponownie uruchomić auto kontrolka świec żarowyh pali się strasznie długo, odpalam auto i znów chodzi na wysokich obrotach (przy odpalaniu zachowuje się jakbym trzymał gaz i przekręcał kluczyk). Czasem silnik przechodzi w tryb awaryjny lub jak na moje oko traci troche mocy. Wiem, że może to być przepływomierz, no ale co z obrotami które mi czasem falują? Co to może być?
Pytanie 2: do posiadaczy ALH, czy to normalne, że obroty na jałowym wynoszą lekko poniżej 900 obr ? Kiedyś ktoś mi mówił, że to normalne w ALH, ale jeszcze takiego czegoś nie spotkałem i nie wiem czy się tym martwić czy nie. Dodam, że takie obroty mam od kupna.
raczej nie bo ja mam ok. 950 i przy nich ładnie i równo pracuje.KoVal90 pisze:czy to normalne, że obroty na jałowym wynoszą lekko poniżej 900 obr ? Kiedyś ktoś mi mówił, że to normalne w ALH, ale jeszcze takiego czegoś nie spotkałem i nie wiem czy się tym martwić czy nie. Dodam, że takie obroty mam od kupna.
MóJ GoLFiK
ZAPRASZAM NA ZAKUPY : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20870632" onclick="window.open(this.href);return false;
ZAPRASZAM NA ZAKUPY : http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20870632" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Wg tabeli obroty biegu jałowego to 860-950..
Szukaj pod hasłem notlaufKoVal90 pisze:Czasem silnik przechodzi w tryb awaryjny lub jak na moje oko traci troche mocy.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
Dobrze by było żebyś podjechał autkiem do fachowca i sprawdził błędy, możliwe ze w historii jest błąd który podpowie co może być przyczyną tego wzrostu obrotów.
MóJ GoLFiK
podwyższone obroty i długie świecenie kontrolki podgrzewania świec żarowych to tylko i wyłącznie wina braku połączenia pomiędzy czujnikiem G62 temperatury płynu chłodzącego a sterownikiem silnika. Zanim go wymienisz to proponuję przyjrzeć się dokładnie instalacji elektrycznej tego czujnika a zwłaszcza czy kabelek z pinu 3 tego czujnika nie jest pęknięty, przełamany a potem spryskaj obficie piny czujnika i wtyczki spray'em do złącz elektrycznych, jeśli te zabiegi nie pomogą to wymień czujnik na nowy (najlepiej oryginalny zakupiony w ASO VW - jest droższy ale pewniejszy w działaniu).
Co do tych obrotów na jałowym poniżej 900 RPM to niczym się nie przejmuj, takie wskazanie daje obrotomierz (u mnie wskazówka wskazuje na 850 RPM) a po podłaczeniu pod Vaga obroty jałowe wynoszą 903 RPM więc u Ciebie będzie identycznie.
Co do tych obrotów na jałowym poniżej 900 RPM to niczym się nie przejmuj, takie wskazanie daje obrotomierz (u mnie wskazówka wskazuje na 850 RPM) a po podłaczeniu pod Vaga obroty jałowe wynoszą 903 RPM więc u Ciebie będzie identycznie.
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 19:59 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
- KoVal
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
dzieki wielkie, bardzo mi pomogłeś. Plusik dla Ciebie. Mimo to logi dynamiczne i tak zrobie. Jeśli ktoś jeszcze ma jakiś pomysł to prosze o wypowiedzSztomel pisze:podwyższone obroty i długie świecenie kontrolki podgrzewania świec żarowych to tylko i wyłącznie wina braku połączenia pomiędzy czujnikiem G62 temperatury płynu chłodzącego a sterownikiem silnika. Zanim go wymienisz to proponuję przyjrzeć się dokładnie instalacji elektrycznej tego czujnika a zwłaszcza czy kabelek z pinu 3 tego czujnika nie jest pęknięty, przełamany a potem spryskaj obficie piny czujnika i wtyczki spray'em do złącz elektrycznych, jeśli te zabiegi nie pomogą to wymień czujnik na nowy (najlepiej oryginalny zakupiony w ASO VW - jest droższy ale pewniejszy w działaniu).
- KoVal
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
dziwne zachowanie ALH
dalton77, u mnie była to wina czujnika temperatury cieczy chłodzącej tak jak pisali koledzy powyżej