niestabilna praca obrotów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
niestabilna praca obrotów
Witam. potrzebuje pomocy. opisuje oco biega. jestem włascicielem golfa3 benzyniaka 1.8. pół roku temu mialem problemy z obrotami, podjechalem do elektromechanika aby sprawdzic na kompie co sie stało. pracownik powiedzial ze to silnik krokowy, ze po wymianie bedzie OK
. jak sie okazało póżniej po wymianie nie bylo ok
doszło to jeszcze do wymiany jakas uszczelka gumowa która wlasnie znajduje sie tuz pod silnikiem krokowym. Z lekkka sie przestraszaylem bo po wymianie tych czesci autko posiadało 1800obr. jak mnie poinformowalo mialy po jakims czasie zejsc. zeszly ale do 1400, a dalej nizej nic. jak był zimny to mialem 600-700 obr/min a jak cieply to 1400. poczekalem 2 miesiace bo skoro mialey zesc to uwazalem ze jeszcze poczekam, i znow zawitalem do tego zakladu, jak sie okazalo obroty są takie duze ze wzgledu na to ze teraz musze wymienic Potencjometr Przepustnicy,ktory nie moze utrzymac obrotow. wyczyszczony potencjometr zostal i spadly do 1000 ale po 3 tygodniach znow wchodza na 1400. i teraz moje pytanie. czy to cos pomoze jak wymienie, czy znow cos sie znajdzie ze jeszcze cos. z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2010 18:59 przez wawi, łącznie zmieniany 2 razy.
hmm, potencjometr przepustnicy możesz zmierzyć sam (poszukaj pod hasłem regulacja tps, jest fotoporada) , może wystarczy zrobić adaptację przepustnicy (odłączasz klemy, odpalasz i zostawiasz na wolnych aż włączy się wentylator) , kolejnym winowajcą może być lewe powietrze (jest mnóstwo porad jak sprawdzić), rozumiem że autko bez lpg ? , również reguluje się szczelinę pomiędzy krokowym a zderzakiem przepustnicy ale podejrzewam że to w warsztacie zrobili. Wariujące obroty mogą się pojawić także przy uszkodzeniu czujnika temperatury, u mnie zdarzyły się jak lambda wariowała. Spróbuj zrobić na początek to co sam możesz a jak to nie da rezultatu to dobrze byłoby podłączyć się pod vag-a , może prawdę ci powie...
powodzonka
powodzonka
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
kolego najprawdopodobniej padł ci czujnik temperatury płynu chlodzenia (niebieski) ja mialem w mk2 identyczne problemy dopiero wymiana tego malego ustrojstwa (koszt 10 zł) i zacząl dzialac normalnie 
viewtopic.php?f=89&t=241036 MOJ DUPVWóZ
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????
WIOSNA 2011
Lato 2012 ????
to ze on steruje ze tak ci powiem gazu automatyczne ssanie
WIOSNA 2011
Lato 2012 ????
WIOSNA 2011
Lato 2012 ????
od czujnika temperatury komputer dostaje sygnał i odpowiednio wzbogaca mieszankę. jak będzie głupiał to będzie efekt jakbyś w maluchu ssanie włączył na ciepłym silniku. i spalanie będzie większe. Ale nie upieram się co do tego czujnika że to on jest winny
ale czujnik temperatury też można sprawdzić omomierzem (też jest porada na forum) 
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
10 zl to nie duzy wydaTEK I MOZNA GO NA NOWY WYMIENIC, ja kiedys sprawdzalem i niby byl dobry ale szalal dalem nowy i bylo ok
WIOSNA 2011
Lato 2012 ????
WIOSNA 2011
Lato 2012 ????
wymieniłem czujnik temperatury płybu chłodzącego. odczekalem jak bedzie gorący, potem odczekalem jak zimny i powiem szczerze ze nie widze zadnej róznicy. no moze jedną ze jak jest gorący to mniej faluja ale trzymaja 1100 - 1200. ale jak zimny to dalej niskie. czy powinienem poczekac?? czy sam sie wyreguluje?? czy , wlasnie co moze byc jeszcze.