Wtam !
Mam taki mały problemik odnośnie kontrolki oleju. szukałem na forum ale nie udalo mi się nic znaleźć na ten temat.
Od dwóch tygodni pojawił mi się taki problem:
Po przekręceniu kluczyka kontrolka z oleju jak zawsze się zaświeci na czerwono i po chwili gaśnie -normalne -jak zawsze.
Problem tkwi w tym, że jak zgaśnie to zaczyna przez chwilę migać na "pomarańczowo" i po chwili przestaje. Nawet jak w między czasie odpale sinik.
Myślałem że to na początku wina oleju, że już czas na wymianę bo kilometrarz jego dobiega końca. No niestety nie po wymianie też nie zgasła , próbowałem zrestować komputer poprzez ściągniecie klemy na parę minut i nic problem wrócił jak bumerang.
Autko jeździ jak dotychczas bez zarzutu .
Szukałem w instrukcji pojazdu lecz neistety nic tam na ten temat nie znalazłem.
Czy macie jakiś pomysł co to może być ?
Czy da się to zdiagnozować bez podłączenia do kompa?
Z góry dziękuje za pomoc.
Kontrolka oleju....migająca...?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Tak nie wykasujesz błędów ze sterownika.cygan45 pisze:No niestety nie po wymianie też nie zgasła , próbowałem zrestować komputer poprzez ściągniecie klemy na parę minut i nic problem wrócił jak bumerang.
Czujnik poziomu oleju w misce olejowej- jeśli jest za mało oleju to się zapala kontrolka i miga na pomarańczowo. Sprawdź ten czujnik i okablowanie do niego.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Czyli jakiegoś poważniejszego uszkodzenia niż czujnik nie muszę się obawiać, tak???italiano_83 pisze: Tak nie wykasujesz błędów ze sterownika.
Czujnik poziomu oleju w misce olejowej- jeśli jest za mało oleju to się zapala kontrolka i miga na pomarańczowo. Sprawdź ten czujnik i okablowanie do niego.
[ Dodano: 08 Kwi 2010 19:49 ]
No właśnie też to czytałem ale jakoś nie zauważyłem nic tam na temat migania na pomarańczowo. Wspomniano tam o dżwieku akustycznym z tym się zgodze ale wtedy miga ona na czerwono.Shmatan pisze: Może pomoże
No ale i tak bardzo dziękuje .
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 19:51 przez cygan45, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Raczej nie- mi się tak raz zapaliła kontrolka podczas jazdy na pomarańczowo (ale paliła się cały czas- nie mrugała) jak ostro brałem zakręt na zjeździe z autostrady- oleju miałem tak do połowy skali, po dolaniu do 3/4 spokój. Sprawdź co z czujnikiem, bo to mruganie normalne nie jest.cygan45 pisze:Czyli jakiegoś poważniejszego uszkodzenia niż czujnik nie muszę się obawiać, tak???
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster