Panowie!
Na wstępie przepraszam, że zakładam wątek jako nowy. Bardzo jednak proszę o pomoc bo trafie mnie już szlag. Zaznaczam, że nie jestem specjalistą z dziedziny mechaniki.
Jakiś czas temu czyszczona była w moim Golfie (1,9 TDI, 2000 rok, 115 KM) turbina łącznie z wymianą gruszki. Ostatnio mam taki problem, że przy odpaleniu auto dramatycznie traci moc. Na pierwszym i drugim biegu jedzie dosłownie jakby był napędzany przez zwykłe koniki a nie mechaniczne.
Wciskam gaz do dechy i po pewnym czasie słychać jakby uderzenie albo mocny dech powietrza i auto strzela jak z procy. Generalnie nie chodzi normalnie - raz odpala raz nie i nie sądzę żeby chodził na pełnej mocy. Był podłączany pod komp, ale akurat "zaskoczyło".
Czy macie może jakieś sugestie dla laika?
Z góry dziękuje.
GOLF IV Problem z mocą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
GOLF IV Problem z mocą
I co żadnych błędów w sterowniku nie było ? Dymi podczas przyspieszania ? układ doładowania sprawdziłeś czy jest szczelny turbo=>Intercooler=> kolektor dolotowy ? Jak masz dostęp do vaga to zrób logi dynamiczne.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
GOLF IV Problem z mocą
a gruche Ci regulowali i sprawdzali na kompie ? czy tylko odkrec wymien zaloz i plac ?
GOLF IV Problem z mocą
Gość twierdzi, że sprawdzał i że żadnych błędów nie wykazało.
Powiedział mi też, że generalnie to jest trudno sprawdzić szczelność. Tak jak wspomniałem ja znam się słabo.
W sobotę będę miał możliwość podłączenia do vaga więc dam znać. Dziś mi znów zdechł po czym, po 2 h zapierdzielał jak rakieta.
Najnowszy pomysł przepływomierz.
Powiedział mi też, że generalnie to jest trudno sprawdzić szczelność. Tak jak wspomniałem ja znam się słabo.
W sobotę będę miał możliwość podłączenia do vaga więc dam znać. Dziś mi znów zdechł po czym, po 2 h zapierdzielał jak rakieta.
Najnowszy pomysł przepływomierz.
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
GOLF IV Problem z mocą
Przepływka albo umiera albo zaniża, albo jest zdrowa, okablowanie/wtyczka to, ok .żukos pisze:Najnowszy pomysł przepływomierz
Logi zrobisz będzie widać.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster