Wymiana fitra paliwa (wyciekające paliwo)

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mich32
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mich32 » czw cze 23, 2011 16:25

Witam,

Mam golfa 4 1.9 TDI 100 KM na pompowtryskach. Ostatnio postanowiłem wymienić filtr paliwa, no i powstał pewien problem. Wymontowałem stary, zalałem nowy ON do pełna założyłem wszystko no i po włączeniu silnika zaczęło wyciekać paliwo z miejsca gdzie wchodzi do filtra ten jakby "korek" (nie wiem jak to się nazywa fachowo, ale on wchodzi w to miejsce co jest zaznaczone czerwonym kółkiem na zdjęciu). Nie wiem teraz w czym jest problem, na pewno wiem, że ten nowy filtr trochę różni się od tego starego, na poniższym zdjęciu jest stary filtr i w czerwonym kółku widać taką wyprofilowaną okrągłą obwódkę, a w nowym filtrze to miejsce jest zupełnie gładkie i to mi wygląda na przyczynę problemu. Wydaje mi się, że w tym miejscu jest przepuszczane paliwo.

I teraz chciałem się zapytać czy właśnie w tym miejscu zaznaczonym na zdjęciu czerwonym kółkiem powinna być jakaś uszczelka ? Wydaje mi się że tam nic nie było, ale może podczas wyciągania tego "korka" może gdzieś mi wypadała ? Byłem w sklepie gdzie kupiłem ten filtr i mi powiedzieli, że tam niby nie powinno być żadnej uszczelki. Dali mi tylko takie dwie małe uszczelki, żebym sobie wymienił na tym "korku" (zdziwili się, że nie było ich przy filtrze) i powiedzieli, że tylko to powinno uszczelniać nic więcej. Na razie jeszcze nie wymieniłem tych dwóch małych uszczelek, bo chciałem się najpierw rozeznać w temacie.

Póki co, tymczasowo znalazłem jakąś gumową uszczelkę i nasadziłem ją w miejscu tego czerwonego kółka na zdjęciu, gdyż robiłem to w niedzielę, a wiadomo sklepy były pozamykane, a samochód był mi bardzo potrzebny. Więc na razie jeżdżę z tą moją uszczelką, ale chciałbym to jakoś normalnie rozwiązać, dlatego chciałbym prosić Was o poradę za którą z góry dziękuję.

Obrazek

Awatar użytkownika
marekTDI
Dyrektor
Dyrektor
Kontakt:

Post autor: marekTDI » czw cze 23, 2011 16:51

jaki ten nowy filt kupiłeś co jest z nim problem? jakiej firmy i jaki symbol wiesZ?

mich32
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mich32 » czw cze 23, 2011 19:29

Ten filtr to CLEAN FILTERS DN993

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » czw cze 23, 2011 22:47

Ten filtr powinien pasować. W każdym nowymi filtrze są 2 małe oringi które zakłada się na zawór od podgrzewacza, należy założyć je zgodnie z kolorami w tej samej kolejności jak stare, następnie wciskamy zawór i blokujemy go spinką. Po takim montażu powinno być wszystko dobre.

mich32
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mich32 » sob cze 25, 2011 12:48

Wymiana oringów na nowe rozwiązała problem. Mam jeszcze pytanie czy trzeba odpowietrzyć układ ? Bo czytałem na forum i różne były wypowiedzi, jedni mówili, że w tych silnikach samo się wszystko odpowietrzy a inni mówili, że trzeba samemu odpowietrzyć. Jeżeli trzeba samemu to jak to trzeba zrobić ?

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » sob cze 25, 2011 13:11

A to zapowietrzył się? Jeśli nalałeś paliwa na maxa do filtra to nie powinno się nic zapowietrzyć ...

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » sob cze 25, 2011 19:30

mich32 pisze:Wymiana oringów na nowe rozwiązała problem. Mam jeszcze pytanie czy trzeba odpowietrzyć układ ? Bo czytałem na forum i różne były wypowiedzi, jedni mówili, że w tych silnikach samo się wszystko odpowietrzy a inni mówili, że trzeba samemu odpowietrzyć. Jeżeli trzeba samemu to jak to trzeba zrobić ?
Nic nie trzeba odpowietrzać, zalewasz filtr ON do pełna, chwila kręcenia silnik się uruchamia, niech chwile popracuje i gotowe.
Odpowietrza się przy wymianie wtryskiwaczy choćby, a przy wymianie filtra paliwa układ "sam się odpowietrza"

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

mich32
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mich32 » sob cze 25, 2011 20:13

Wydaje mi się, że nie jest zapowietrzony bo wydaje się, że wszystko pracuje ok, pytałem tylko tak, żeby się dowiedzieć czy trzeba coś jeszcze robić w tym kierunku. Ale jeżeli "sam się odpowietrza" to OK. Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”