MK4 śmierdzi spalonym olejem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
skalniak123
- Mały gagatek

Witam ostatnio zauważyłem a raczej poczułem że śmierdzi mi jakby spalonym olejem silnikowym jak samochód jest odpalony i stoi w miejscu np. na biegu jałowym. Wewnątrz auta nic nie śmierdzi jest spoko, tylko jak wysiądę to czuję takie coś. Auto normalnie chodzi (znaczy walczę z notlaufem, ale to chyba nie ma nic związanego). Ubytków oleju zbytnio nie zauważyłem. Auto nie dymi ani na czarno ani na biało/ siwo. 2-3 tygodnie temu wymieniony przepływomierz na nowy Bosch. Co to może być ?? Może odma (na bloku silnika tam jak jest wąż odmy zauważyłem taką maż czarną)??
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Na początek do dokładnie obejrzyj cały silniki czy nie masz wycieków oleju. Odma wiesz gdzie jest, niemal na wierzchu, ściągasz osłonę silnika i sprawdzasz czy nie wali olejem na kolektor. O notlaufie jest cały temat podwieszony wystarczy poczytać. Układ wydechowy tez sprawdź czy nie ma nieszczelności jakiś.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
-
skalniak123
- Mały gagatek

wyczytałem gdzieś że może być tak że turbina pluje olejem w wydech
no na kolektorze mam troszku oleju 
Jak odma jest wypięta z dolotu i puszczona pod silnik lub do butelki wewnątrz komory silnika to niestety ale wali takim smrodem jakby się coś paliło. Chyba najlepiej będzie jak porobisz trochę fotek z komory silnika to wtedy będzie widać co tam u Ciebie piszczy w trawie.Wklej tu linki do jakichkolwiek fotek z Twojego silnika bo bez tego nie jesteśmy w stanie nic stwierdzić ( od góry i dołu).
Mam pytanko, bo zauważyłem, że u mnie odma jest przytkana szmatką, w tej rurce co idzie od wlewu oleju do rury dolotowej, zostawić jak jest czy to wyciągnąć ? Auto trzyma obroty i nie falują ani nic.
Szmatę wyjmij bo może i pewnie powoduje wycieki z innych miejsc - uszczelka pod pokrywą zaworów, bagnet, uszczelnienie wału itd.
Szmata już wyjęta, a pod kapą zaworów właśnie uszczelkę wymieniłem, bo już nadawała się tylko do śmietnika.
A to po wyjęciu tej szmaty, ew. wycieki powinny ustąpić/zmniejszyć się ?
A to po wyjęciu tej szmaty, ew. wycieki powinny ustąpić/zmniejszyć się ?
tak, bo nadmiar ciśnienia będzie leciał jako powietrze z parami olejowymi w dolot i przestanie masakrować wszystkie inne uszczelnienia
-
skalniak123
- Mały gagatek

Koledzy jeżeli chodzi o mój problem to już został rozwiązany
okazało się że miałem trochę nagmatwane z wężykami podciśnienia i pojechałem na podnośnik do znajomego mechaniora i on mi zrobił porządek z połączeniami na górze i na dole (połączenie z turbo). Teraz nie ma żadnego smrodu, normalne spalinki
Jednak i tak dziekuję za pomoc
Czeka mnie i tak kupno zaworka n75 bo przechodzi w tryb awaryjny i wymiana uszczelki pod osłoną zaworów.
Jednak i tak dziekuję za pomoc
Czeka mnie i tak kupno zaworka n75 bo przechodzi w tryb awaryjny i wymiana uszczelki pod osłoną zaworów.
-
skalniak123
- Mały gagatek

Re: MK4 śmierdzi spalonym olejem
eee nie bardzo rozumiem
nie chodzi mi o wymianę uszczelki pod głowicą.