Usterka podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Usterka podczas jazdy
Witam...
Jeżdżąc dzisiaj po mieście w pewnym momencie gdy chciałem delikatnie przyśpieszyć w samochodzie coś się zepsuło. Przydymił lekko oraz zaczął cholernie głośno chodzić + drgania były bardzo mocno odczuwalne na pedale sprzęgła. Otworzyłem maske - silnikiem rzuca jakby miał wystrzelić. Zgasiłem, zajrzałem - nic nie dostrzegłem. Z ponownym odpaleniem jest problem - kręci rozrusznikiem + lekko dymi na czarno i raz odpali a raz nie... Jak odpali to rzuca strasznie silnikiem.
Zlogowałem próbę odpalenia: http://vaglog.rtnet.pl/m4drock_125639.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W silniku 0 błędów...
Niestety nie bardzo mogę porobić logi bo samochód po odpaleniu pochodzi z 4-5s i gaśnie. Dodanie gazu nic nie zmienia. Moją pierwszą myślą był rozrząd ponieważ dawno go nie wymieniałem jednak po zdjęciu obudowy wszystko wygląda ok. Proszę was o pomoc. Co mogę sam zrobić ? (Chciałbym sam jakoś dowiedzieć się co to jest żeby mechanik nie wymienił mi pół samochodu zanim dojdzie do czegoś...)
Silnik 90 konny ALH 1.9 TDI
Jeżdżąc dzisiaj po mieście w pewnym momencie gdy chciałem delikatnie przyśpieszyć w samochodzie coś się zepsuło. Przydymił lekko oraz zaczął cholernie głośno chodzić + drgania były bardzo mocno odczuwalne na pedale sprzęgła. Otworzyłem maske - silnikiem rzuca jakby miał wystrzelić. Zgasiłem, zajrzałem - nic nie dostrzegłem. Z ponownym odpaleniem jest problem - kręci rozrusznikiem + lekko dymi na czarno i raz odpali a raz nie... Jak odpali to rzuca strasznie silnikiem.
Zlogowałem próbę odpalenia: http://vaglog.rtnet.pl/m4drock_125639.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W silniku 0 błędów...
Niestety nie bardzo mogę porobić logi bo samochód po odpaleniu pochodzi z 4-5s i gaśnie. Dodanie gazu nic nie zmienia. Moją pierwszą myślą był rozrząd ponieważ dawno go nie wymieniałem jednak po zdjęciu obudowy wszystko wygląda ok. Proszę was o pomoc. Co mogę sam zrobić ? (Chciałbym sam jakoś dowiedzieć się co to jest żeby mechanik nie wymienił mi pół samochodu zanim dojdzie do czegoś...)
Silnik 90 konny ALH 1.9 TDI
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Usterka podczas jazdy
Sprawdziłeś ustawienie klapy gaszącej ? Cięgło przy zaworze EGR od strony ściany grodziowej - da się nim poruszać - tam jest mały siłownik podciśnienia poruszaj nim.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Usterka podczas jazdy
Z klapa gaszaca wszystko ok. Padlo podejrzenie na przestawiony rozrzad lub dwumas. Ktos cos doradzi?
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Usterka podczas jazdy
To ściągaj osłonę i sprawdź na znakachbart1337 pisze: Padlo podejrzenie na przestawiony rozrzad
Dwumas ... to nie powodowało by gaśnięcia auta.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Usterka podczas jazdy
Dobra mam pytanie. Poczytałem trochę o tym ustawianiu rozrządu i dowiedziałem się, że trzeba ustawić zębatkę (tą po prawej stronie silnika, pod taką gumową zaślepką) aby pokazało się zero. Problem w tym, że u mnie ta zębatka jakoś nie bardzo chce się ruszyć. Może coś robię nie tak ? Mógłby ktoś powiedzieć czy ta zębatka powinna luźno się obracać czy jak ?
Usterka podczas jazdy
Jeżeli masz zapięty rozrząd to wiadomo że obracać się nic tam nie będzie luźno - z racji kompresji i oporów silnika
Usterka podczas jazdy
Czyli rozumiem, że aby sprawdzić ustawienie rozrządu musiałbym ściągać pasek itd ?
EDIT: Z rozrządem wszystko ok. Urwał się tłok
EDIT: Z rozrządem wszystko ok. Urwał się tłok