VW Bora zawór N75

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

VW Bora zawór N75

Post autor: italiano_83 » sob lis 23, 2013 16:37

Maszan pisze:Niestety ma jedno miejsce gdzie sie przycina : wiec turbo na stol i do czyszczenia .
Więc jak będziesz czyścił to zlokalizuj to miejsce, bo to musi być jakiś wżer lub rysa na bieżni i to trzeba wyszlifować, bo samo czyszczenie nic tu nie pomoże, za chwilę po czyszczeniu problem powróci.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Maszan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

VW Bora zawór N75

Post autor: Maszan » sob lis 23, 2013 18:13

No zobaczymy.Ja sam wyjme tylko dmuchawke i potem idzie do kolegi mechanika niech walczy (powiem mu o Twojej sugestii) .Pytanie jest jakie przebiegi ludzie robia po czyszczeniu bez problemu?

VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony :)
Seat Leon 1.6 16 05' LPG

Awatar użytkownika
Detektor
Forum Master
Forum Master

VW Bora zawór N75

Post autor: Detektor » ndz lis 24, 2013 15:38

Maszan pisze:.Pytanie jest jakie przebiegi ludzie robia po czyszczeniu bez problemu?
Jeżeli porządnie wyszlifujesz a później wypolerujesz gładz przy której poruszają się łopatki od zmiennej geometrii
to nie powinieneś mieć już nigdy więcej tego problemu.

W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.

Maszan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

VW Bora zawór N75

Post autor: Maszan » pn gru 02, 2013 15:50

Na razie zeby dojezdzic do wiosny zrobilem taki myk wynalezniony na forum passata: strzykawka z nafta, wezyk zaslepiony i porobione otworki na boki.Odrecilem sztange i dzwignia zblokowana tzn nie dalo sie ja dociagnac do pelnego otwarcia kierownic (czyli tak jak bylo gdy sprawdzalem 1 raz).Wydech odkrecilem od turba i wezyk po wirniku turbiny wprowadzilem do srodka i wtsryzknalem 6ml nafty .Potem zaczalem ruszac ramieniem : po kilku minutach puscilo wiec jeszcze kilka strzykawek nafty zapodalem i rozruszalem tak, ze ramie chodzilo bez zadnych oporow : samo spadalo gdy sie je puscilo.Od razu sprawdzilem pod palcami wirnik turbiny: jest luz promieniowy mysle, ze nie wiecej niz 0.5mm , osiowego nie wyczulem.Poskladalem wsio i narazie smiga - zobaczymy na ile wystraczy.Zastanawiam sie czy nie zalozyc spowrotem N75 na swoje miejsce?

VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony :)
Seat Leon 1.6 16 05' LPG

Gerard1920
Mały gagatek
Mały gagatek

VW Bora zawór N75

Post autor: Gerard1920 » pn lut 10, 2014 01:32

Witam
Podepne się pod temat poniważ mam problem z tym samym błędem (silnik AJM), tyle tylko, że auto tylko czasami wpada w ten błąd. Jeśli byłyby to zapieczone kierownice turbiny to auto wpadało by w tryb awaryjny za kazdym razem, dlatego myślę, że jest to szwankujący powoli n75. Proszę poprawcie mnie jesli się myję...

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

VW Bora zawór N75

Post autor: Tomos15 » pn lut 10, 2014 10:26

Opisz konkretnie sytuacje w których nie masz mocy. Zapieczone na zimnym silniku i później puszcza? Powyżej 120 km/h i 3,5 tys obrotów łapie muła? Powiem Ci tak, wymieniłem N75 bo w starym się główka rozleciała i raz sterował raz nie. Po wymianie i przepaleniu fury wszystko wróciło do normy - śmigał aż miło. Ale po jakimś czasie znowu zaczął mulić na zimnym, a później go puszczało. Wyciąłem katalizator a do turbinki mechanik coś wstrzyknął i od tej pory sztanga chodzi elegancko, nic się nie zapieka i dodatkowo zrobił się delikatnie elastyczniejszy. Jedyny minus to że trochę bardziej czuć spaliny.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

Gerard1920
Mały gagatek
Mały gagatek

VW Bora zawór N75

Post autor: Gerard1920 » pn lut 10, 2014 12:47

Obojętnie czy silnik rozgrzany czy zimny. Poprostu czasami łapie notlaufa a czasami nie. Np. tydzień temu startowałem z pod świateł, żeby przegonić kręciłem na wszystkich biegach powyżej 4000 obr/min i wszystko było w porządku. 3 dni temu już przy tej samiej próbie notlauf i błąd. Wczoraj znowu wszystko w porządku.

Awatar użytkownika
arkadiusz87
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Odp: VW Bora zawór N75

Post autor: arkadiusz87 » pn lut 10, 2014 13:41

Tez radze posprawdzac wezyki podcisnieniowe jezeli sa od samego poczatku to raczej do wymiany,niby wygladaja na cale ale nie trzymaja podcisnienia tak bylo u mnie ,lapal notlaufa po wymianie na nowe problem znikl od tamtej pory ..

Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
Detektor
Forum Master
Forum Master

VW Bora zawór N75

Post autor: Detektor » pn lut 10, 2014 20:35

Gerard1920 pisze:Proszę poprawcie mnie jesli się myję...
Jeśli się myjesz to musisz sam sobie poprawić bo my tego nie widzimy przez internet.
Gerard1920 pisze:Jeśli byłyby to zapieczone kierownice turbiny to auto wpadało by w tryb awaryjny za kazdym razem, dlatego myślę, że jest to szwankujący powoli n75
Mylisz się kolego ,ponieważ zakładając ,że początek problemu i masz tylko delikatnie zasyfioną turbinę to auto
może łapać tryb awaryjny tylko czasami i wystarczy porządnie wtedy przegonić auto żeby problem zniknął na dobre.
arkadiusz87 pisze:Tez radze posprawdzac wezyki podcisnieniowe jezeli sa od samego poczatku to raczej do wymiany,niby wygladaja na cale ale nie trzymaja podcisnienia tak bylo u mnie ,lapal notlaufa po wymianie na nowe problem znikl od tamtej pory
tylko, że jeżeli kolega Gerard1920, miał poprzycierane wężyki to wtedy łapał by notlaufa za każdym razem.

W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.

Gerard1920
Mały gagatek
Mały gagatek

VW Bora zawór N75

Post autor: Gerard1920 » wt lut 11, 2014 01:51

Dzisiaj podczas jazdy od 2100 obr do 2400 obr auto troszkę osłabło a po tych 2400 obr jechało aż do odcięcia...

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

VW Bora zawór N75

Post autor: Tomos15 » sob mar 22, 2014 23:53

Witam panowie, jest pewien problemik, opiszę swoją sytuację. Otóż do wymiany miałem uszczelkę pod głowicę więc odstawiłem furkę do mechanika i tak się niefortunnie złożyło że poszedł na 3 tygodnie do szpitala i auto tak stało u niego. Odebrałem dzisiaj furkę, wszystko elegancko poza tym że turbina działa jakby była zapieczona cały czas. Słychać że pracuje od 2k rpm ale auto się w ogóle nie zbiera, jego max to 140 km/h. Na postoju w ogóle nie słychać gwizdu turbiny, wcześniej jak jeździłem codziennie, to owszem z rana przez kilka km też auto miało muła, nie jechało, nie było słychać turba na postoju tak jakby było zapieczone, ale jak się rozgrzał to wszystko wracało do normy i na postoju normalnie słychać było gwizd, a i czasami zdarzało mu się łapać notlaufa - po ponownym odpaleniu wszystko ok . Czy jest możliwe że po takim postoju całkiem się zapiekło? Logów nie robiłem bo nie mam czym, dopiero w poniedziałek mogę zrobić. Dopiero wydałem 2k na głowicę i nie chce wymieniać turba. Dodam że zaworek N75 jest nowy ori.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

VW Bora zawór N75

Post autor: Tomos15 » pn mar 24, 2014 13:50

Problem rozwiązany: przyczyną był uwalony zbiornik podciśnienia (ta czarna gruszka) - wyłamany był bolec i ciśnienie wyrzucało.

Awatar użytkownika
Omek
Użytkownik
Użytkownik
Auto: VW Golf IV Variant
Silnik: ASV

VW Bora zawór N75

Post autor: Omek » ndz mar 30, 2014 01:06

Temat do zamknięcia to już było ? trzeba szukać ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”