Golf 4 TDI ALH Nie ma mocy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lewan25
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lewan25 » sob gru 19, 2015 17:06

Dzisiaj wymieniałem czujnik temp. cieczy ponieważ nie pokazywał temperatury silnika. Mechanik ściągnął filtr powietrza razem z tą rurą, żeby mieć lepsze dojście. Samochód chodził na wolnych obrotach ok 5 min, aby sprawdzić czy będzie pokazywał temperaturę. Pojechałem do domu i auto straciło moc. Ma problem wejść powyżej 3 tyś obrotów, prędkość max 120-130 km/h. Patrzyłem czy wszystko dobrze poskręcał i wszystko wygląda ok. Ktoś ma jakieś sugestie co może być tego przyczyną? Auto najwcześniej oddam do mechanika w poniedziałek ale może ktoś z Was wie co to może być.
Edit. Auto stało ok 30 min, odpalilem przejechalem sie 2km na początku w miare jechal, ale to nie to samo co przed awarią, zrobilem około kilometra i znowu stracił moc.
Auto odpala normalnie, czy cieply czy zimny, mozliwe ze podczas wymiany czujnika polecialo trochę plynu na przewody i moglo dojsc do zwary?
Kiedyś mialem podobny przypadek w Passacie i okazało sie ze jakis czujnik byl uszkodzony i rozlaczal turbine

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

Post autor: Łuki_79 » sob gru 19, 2015 17:57

Lewan25, sprawdź czy fachman zalożył wtyczkę od przepływomierza skoro demontował filtr wraz z rurą dolotową.

Obrazek

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: Golf 4 TDI ALH Nie ma mocy

Post autor: Sztomel » sob gru 19, 2015 18:00

Łuki_79 pisze:Lewan25, sprawdź czy fachman zalożył wtyczkę od przepływomierza skoro demontował filtr wraz z rurą dolotową.
dokładnie to samo przyszło mi od razu na myśl.

Obrazek

Awatar użytkownika
Lewan25
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lewan25 » ndz gru 20, 2015 12:52

Przepływka podłaczona, ale zauważyłem że jeden z węży od podciśnienia na podszybiu jest przetarty i słychać syczenie z tej okolicy
Dodaje zdjęcie:
Obrazek
Przewód jest luźny, wystarczy lekko pociągnąć i wypada

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz gru 20, 2015 13:35

Lewan25 pisze:Przewód jest luźny, wystarczy lekko pociągnąć i wypada
To wymień na nowy - bez podciśnienia tdi ALH nie pojedzie - bo to podstawa sterowania ciśnieniem doładowania i nie będzie bez tego prawidłowo działała turbosprężarka. Mechanik uszkodził pewnie podczas pracy.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”