***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***

Post autor: Piasek » pn gru 05, 2016 13:03

No nie ma. Najbliżej macie Auto-Fleszy w Lubiczu (Krobia) za Toruniem od Waszej strony.

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

radekrp90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: radekrp90 » pn gru 05, 2016 13:11

No w domyśle miałem na myśli właśnie doświadczenie. Kabelek to i ja mogę sobie kupić ale to nie czyni mnie gazownikiem/instalatorem/serwisantem/mechanikiem (niepotrzebne skreślić).

Podobne opinie ma firma, która zarzuciła chyba całego Youtube'a filmikami z "wrzutek" instalacji reklamując się, podobnie jak wyżej, najwyższą jakością usług (nawet byli w TTurbo). I cóż z tego skoro na forum LPG nie pozostawiono na nich suchej nitki, a każda nowa instalacja trafia do działu "drut" :D

Szczerze mówiąc, gdyby mógł, najchętniej sam bym sobie to zamontował i pojechał na jakąś hamownie z dobrą sondą w wydechu i ustawiał tak jak być powinno ale kto ma na to czas i pieniądze (bo wiadomo, że wiedza sama nie przyjdzie i trzeba się uczyć na błędach).

________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09

mr highlife
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mr highlife » pt gru 09, 2016 13:19

Witam,
Planuje zmienić auto na nieco nowsze tj 2007 rok w górę - pytanie czy znajdę jakiegoś Golfa V lub VI (wątpie) w budżecie 20-25k ? interesuje mnie raczej benzyna.
Jakich ewentualnie silników poszukiwać ? wersje 140 konne powinny chyba w miarę jeździć natomiast jak wygląda sprawa z wersjami około 120 km? nie to żebym szalał ale lubię mieć jakiś zapas mocy i nie chce żeby się auto turlało ale było W MIARĘ dynamiczne.

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pt gru 09, 2016 13:34

Do wyboru, do koloru...
http://otomoto.pl/osobowe/-/-/-/-/hatch ... ountry%5D=" onclick="window.open(this.href);return false;

radekrp90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: radekrp90 » pt gru 09, 2016 14:59

Hehe złośliwiec - kolega wyżej zadał konkretne pytanie ;)

Mówiąc o 120-140 konnych wersjach masz na myśli 1.4 TSI. Ja wybrałbym słabszą mniej wysiloną wersję i wymienił profilaktycznie kompletny rozrząd z napinaczami (były wadliwe).
Osobiście jeździłem G6 1.4 122 w wersji Hatchback - auto jeździ poprawnie, ma jakieś tam przyspieszenie itp ale cudów się nie spodziewaj ;)

________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pt gru 09, 2016 15:47

Dlaczego. Wiem czego szuka ale niech zobaczy jakie ma alternatywy.
Bo dać 25 klocków za golfa 6-go, potem ze 2 klocki za wymianę rozrządu, (generalnie ze 3 pęknie z pakietem startowym), potem się okaże że to coś widniejące na liczniku zwane przebiegiem ni jak ma się do rzeczywistości i jeszcze coś tam trzeba będzie dołożyć aby doprowadzić do używalności.. i się okazuje że bez łachy kupi jakiegoś francuza z `13r polski salon gdzie nie ma się do czego przyczepić, na normalnym nieskomplikowanym i bezawaryjnym silniku który na dodatek będzie gazowalny za normalne pieniądze.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***

Post autor: doggie » pt gru 09, 2016 16:13

Piasek pisze:
potem ze 2 klocki za wymianę rozrządu,
pierdoły opowiadasz z tym rozrządem, poza tym są ludzie którzy wolą dać 2-3 klocki za pakiet startowy /choć mi się nie zdarzyło/ i jeżdzić VAG czy BMW niż jeździć francuzem, np ja należę do tych osób, nie wolno mi? Wolno. I co z tego że przepłacam, nikomu nie zagladam do portfela więc mi również niech nikt nie zagląda. Co do alternatyw - doskonale je znam ale mnie nie interesują, może z kolegą jest podobnie.

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pt gru 09, 2016 16:35

doggie pisze:pierdoły opowiadasz z tym rozrządem,
mówisz...
http://allegro.pl/rozrzadu-lancuch-zest ... 27032.html" onclick="window.open(this.href);return false;
zapytaj teraz ile weźmie dobry warsztat siedzący w tych silnikach za wymianę tego... no chyba że wstawi do "speca" co pierwsze na oczy TSI u niego pod maską oglądał będzie.
Nie mówię że ma nie kupować - jego wybór, kwestia uświadomienia co z czym się je.
Można kupić 1.6SR a można i 1.6FSI - różnica tylko literek... :rotfl:

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pt gru 09, 2016 18:04

Piasek pisze:Dlaczego. Wiem czego szuka ale niech zobaczy jakie ma alternatywy.
Bo dać 25 klocków za golfa 6-go, potem ze 2 klocki za wymianę rozrządu, (generalnie ze 3 pęknie z pakietem startowym), potem się okaże że to coś widniejące na liczniku zwane przebiegiem ni jak ma się do rzeczywistości
To wszystko przestaje mieć znaczenie kiedy odpowiednie logo jest na masce/grillu :bigok:
Alternatywa to w oczach wielu "coś gorszego".
1.4Tsi niczym szczególnym nie zachwyca a i tak w oczach wielu będzie lepszy jak 1.6 thp czy inne temu podobne.

Jak szukałem mk6 dla siebie 2.0t gti to raz cena, dwa stan, trzy pakiet startowy heble/opony/zawias.
A jak cena znośna to 3-5 właścicieli przez 5lat to już wszystko mówi jak takie auto było uzytkowane.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pt gru 09, 2016 18:15

italiano_83 pisze:Alternatywa to w oczach wielu "coś gorszego".
a jak historia ostatnich lat pokazuje że "coś gorszego" to niemal zawsze auta producentów i marek które przez dekady uchodziły za synonimy niezawodności i trwałości.
No ale... wielu nadal żyje w minionych dekadach hołdując czemuś co już dawno nie istnieje.

Choć jak wspominałem parę stron wcześniej:
jak ktoś robi 60tyś km w 10 lat - dla niego to będzie trwałe auto bo niewątpliwie takie będzie: trwałe i niezawodne. Problemy się pojawiają kiedy zaczynasz robić 60tyś w rok...

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***

Post autor: doggie » pt gru 09, 2016 19:28

Piasek pisze: a jak historia ostatnich lat pokazuje że "coś gorszego" to niemal zawsze auta producentów i marek które przez dekady uchodziły za synonimy niezawodności i trwałości. No ale... wielu nadal żyje w minionych dekadach hołdując czemuś co już dawno nie istnieje...
hehe a Citroen Peugeot Renault to symbole niezawodności, niesamowite

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pt gru 09, 2016 19:56

Ale przecież ja tego nie napisałem.
Tyle że przez lata "auta na F" mocno się poprawiły w materii jakości i trwałości a VW... cóż takiego dokonał poza:
- zastąpieniem wszystkich dobrych i trwałych silników benzynowych niewydarzonymi TSI
- nieśmiertelnych TDI koszmarnymi wręcz dieslami
- jakość użytych materiałów do wykończenia wnętrza już w ogóle...
Jedno w czym przodują to ceny jakie za to wołają.

Prezes156
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Prezes156 » pt gru 09, 2016 23:08

Piasek pisze:Ale przecież ja tego nie napisałem.
Tyle że przez lata "auta na F" mocno się poprawiły w materii jakości i trwałości a VW... cóż takiego dokonał poza:
- zastąpieniem wszystkich dobrych i trwałych silników benzynowych niewydarzonymi TSI
- nieśmiertelnych TDI koszmarnymi wręcz dieslami
- jakość użytych materiałów do wykończenia wnętrza już w ogóle...
Jedno w czym przodują to ceny jakie za to wołają.
I pozamiatałeś ;) Jest dokładnie tak jak piszesz.....
Powiem wam że dzięki poradom kolegi Piasek przestałem patrzeć stereotypowo na samochody i teraz mojego wyboru nie żałuję i jakby nie to że samochód a konkretni silnik który mi polecał ( 2.0 cytryna wolnossąca bena) jest praktycznie nie do kupienia, to też bym śmigał francuzem.... A silnik ten trafić jest mega ciężko z jednego prostego powodu: kto w Polsce czy za granicą ma te autko to potrafi nalatać nim 500 000 albo i lepiej.....
Nie bądźcie fan boy'ami jednej marki i popatrzcie na producentów obiektywnie....

VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » sob gru 10, 2016 00:09

To samo można powiedzieć o VAG`owskich: 1.6 8V, 1.8T czy 1.9SDI/TDI ALH, AGR, AFN - ktoś kto to ma zadbane - nie sprzeda bo wie co ma i że to będzie działać lata. Jak wspomniany RFJ 2.0 16V z PSA czy 1.6 16V albo to samo z Renault`a. Kapitalne 2.0DCI czy 2.0T z Renaulta... Fiatowskie JTD czyli CDTI u Opla - silniki dzisiaj bijące rekordy popytu bo gdzie nie wleziesz znajdziesz opisy pofirmówek co 260-280 tyś km nadygała po Polsce BEZAWARYJNIE, na Polskim paliwie i działa.
Najpopularniejszy koń pociągowy pod lawety to Ducato/Boxer/Jumper, nie Crafter i nie Sprinter
Co dzisiaj VAG ma do zaoferowania ?
ANI JEDNEGO SILNIKA bez poważnych fabrycznych wad, ani jednego...
Renomę ? Łabędzi śpiew powiedziałbym. To samo Toyota - synonim japońskiej niezawodności, to samo Mercedes - z resztą o czym tu mówić kiedy nowe Vito napędzają silniki Renaulta a Citan to Kangoo ze znaczkiem Merca.
Ford - po Fiacie chyba drugie najpopularniejsze auto flotowe w tym kraju
Hyundai, KIA, Dacia nawet...
Ja się mogę nie znać ale statystyki są nieubłagane. I tylko Skoda ratuje rankingi sprzedaży VAG`owi bo to nadal bardzo popularna w tym kraju marka za rozsądne pieniądze ale do czasu... Jeżeli dalej będą wciskać ludziom na siłę te swoje 3-cyl 1.0TSI w Octavii to daleko nie zajadą. Ile można kłaść ludziom do głowy sponsorowanymi testami brednie że 1.0 to to samo co 2.0 tyle że połowę mniej pali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”