https://www.youtube.com/watch?v=wND-RdmCx8M
Kąt wtrysku 1.9 TDI ALH 90 KM + rozrusznik (film,fotoporada)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
gonzojenot
- Nowicjusz

markim321, czytam dużo tematów tutaj z podobnymi problemami itp, dzisiaj rano podszedłem było 1*C, "niby" podgrzał świece i okręciłem ale jakoś nie podobało mi się w 100% to odpalenie, i to się zdarza tylko podczas pierwszego startu po długim postoju, mogę go po chwili zgasić i kolejne razy już 'bryt' i miód malina. Zastosowałem przed chwilą poradę z forum na temat wydłużenia grzania świec, ustawiłem na te 32700, zobaczę jak się będzie zachowywał. Pokażę Wam film który nagrałem kiedys jak po 10 godzinach pracy chciałem odjechać z firmy... od tego czasu zaczęło się zaglądanie na fora aż dotarłem tutaj
dodam że wymieniłem jedną końcówkę dokładnie na wtrysku sterującym, a ciśnienie na wtryskach mam na 210 i się zastanawiam jaki to ma wpływ
Re: Kąt wtrysku 1.9 TDI ALH 90 KM + rozrusznik (film,fotopor
Witam potrzebuje porady, czy w moim tdi kod Alh, silnik rozgrzany, jest dobrze ustawiony kąt wtrysku? Załączam film z bloku 000
https://vimeo.com/147132927
https://vimeo.com/147132927
- palio
- _

- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Kijan21, można by go jeszcze delikatnie dygnąć do góry, ale może być. Jak dobrze odpala to nie ma co ruszać.
Dzieki wielkie , czasami ma ciezko z odpaleniem , taka troche loteria , raz od strzala a raz kreci dluzsza chwilepalio pisze:Kijan21, można by go jeszcze delikatnie dygnąć do góry, ale może być. Jak dobrze odpala to nie ma co ruszać.
- palio
- _

- Kontakt:
To spróbuj go przyspieszyć. Daj okolice 55 jednostek i sprawdź czy się nie poprawi.
Ok bede próbował, dam znać co się bedzie działo
gonzojenot faktycznie patrząc po filmiku to ciężko coś pali. Sprawdź czy paliwo się nie cofa. Jaką masz dawkę? Może spróbuj lekko dygnąć Vagiem dawkę startową.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
-
gonzojenot
- Nowicjusz

markim321, Paliwo się nie cofa, dawkę startową o ile pamiętam mam ustawioną chyba 21mg
siema, moj kat wynosi 30-32 pali ciezko i silnik ma drgania, myslicie ze jak zmienie na 50-52 to sie polepszy?
- palio
- _

- Kontakt:
Misio1988, może się polepszy. Jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział.
Gonzojenot w sumie to trudno coś więcej powiedzieć na ten temat. Dla porównania mam AHU i kąt statyczny u mnie wynosi 29-30 jednostek a silnik od ponad 5 lat posiadania, niezależnie czy stoi dzień czy miesiąc bez pracy, zaskakuje z pół obrotu przy każdej temperaturze i od razu pracuje równo. Nie ruszam tego bo nie ma takiej potrzeby. Dawka w grupie 01 to 3,2mg. Ogólnie największy wpływ ma kondycja pompy wtryskowej, wtryskiwaczy i ciśnienie sprężania. Świece nie są tak ważne bo na początku posiadania auta miałem uszkodzony czujnik temp płynu (grzał świece na gorącym silniku) czego efektem były wszystkie 4 sztuki spalone. I przy temp ok -7 nie było problemu z odpaleniem, obrócił 2-3 razy wałem i zaskoczył na równe obroty. Po wymianie czujnika i świec na nowe Beru do tej pory odpala od strzała.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam
Proszę o pomoc w interpretacji wartości kąta wtrysku. Auto to Golf IV 2000r. silnik ALH 90KM. Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku oraz ogólnie szarpie przy odpalaniu. Ostatnio wymienione zostały świece żarowe oraz czujnik G62 (miał duże rozbieżności temperatury, ok 10-11 st.C). Zrobiłem odczyty wartości BTCD oraz TDIgraph przy temperaturze silnika 82 st.C które zamieszczam poniżej. Czy widoczne wartości są odpowiednie i ewentualnie co można by zmienić żeby lepiej odpalał??

Pozdrawiam
Proszę o pomoc w interpretacji wartości kąta wtrysku. Auto to Golf IV 2000r. silnik ALH 90KM. Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku oraz ogólnie szarpie przy odpalaniu. Ostatnio wymienione zostały świece żarowe oraz czujnik G62 (miał duże rozbieżności temperatury, ok 10-11 st.C). Zrobiłem odczyty wartości BTCD oraz TDIgraph przy temperaturze silnika 82 st.C które zamieszczam poniżej. Czy widoczne wartości są odpowiednie i ewentualnie co można by zmienić żeby lepiej odpalał??

Pozdrawiam
- matisim
- VWGolf.pl Killer

- Auto: bmw
- Kontakt:
Tak wtrące swoje 3 grosze, ja kąt wtrysku zawsze ustawiam na uruchomionym silniku
luzuje te dwie śruby od strony rozrządu, zostawiam tylko tą przy pompie. odpalam silnik, luzuje ostatnia śrubę oczywiście nie za mocno, ale pompa i tak przecież nie odleci, czasami jest jeszcze śruba przy rurkach wtrysków więc ją też odkręcam na początku, przed odpaleniem. Komputer mam na stoliku obok i na bieżąco widzę ile wynosi kąt.
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Kąt jest ok, problemy z rozruchem silnika to inny temat.Tomashj29 pisze: Proszę o pomoc w interpretacji wartości kąta wtrysku. Auto to Golf IV 2000r. silnik ALH 90KM
Można i tak, ale nie w alh,regulacja jest na kole pompy a to wyklucza regulację na pracującym silniku.matisim pisze:Tak wtrące swoje 3 grosze, ja kąt wtrysku zawsze ustawiam na uruchomionym silniku luzuje te dwie śruby od strony rozrządu, zostawiam tylko tą przy
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster