problem z tylnim hamulcem 1,6 zaciski
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich . Mam duzy problem, jest zima a moje tylne koła w Golfie sa zblokowane co powoduje ze auto wpada w poslizg jak skrecam na skrzyzowaniach. Czysciłem zaciski ale wydaje mi sie ze problem może być w momęcie zaciągania hamulca recznego. tłoczek wysuwa sie ale najprawdopodobniej nie wraca. linka jest ok . kolejny problem to zapalajaca się czerwona kontrolka od oleju i denerwujace pikanie. czujnik oleju wymieniłem ale nadal pika. pikanie powstaje jak ma kaprys nie ma ustalonych przyczyn albo chwil. stan olejuw silniku jest prawidłowy filtr oleju wymieniony olej nowy. piszcie i radzcie bo nie da sie jezdzic z tm pikaniem.
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A sam mechanizm - dźwignie ręcznego/ przy zacisku - czyściłeś może on się przycina.siorpp5 pisze:Czysciłem zaciski ale wydaje mi sie ze problem może być w momęcie zaciągania hamulca recznego. tłoczek wysuwa sie ale najprawdopodobniej nie wraca
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
Re: problem z tylnim hamulcem 1,6 zaciski
Jesteś wariat, że z zablokowanymi kołami jeździsz, popuszcza po jakimś czasie?siorpp5 pisze:Mam duzy problem, jest zima a moje tylne koła w Golfie sa zblokowane co powoduje ze auto wpada w poslizg jak skrecam na skrzyzowaniach.
W czymś wina musi leżeć i najprawdopodobniej leży w zacisku, rozbierz go jeszcze raz, dobrze przeczyść powymieniaj uszczelki jak będzie jakaś uszkodzona, przesmaruj i powinno pomóc. Tutaj masz opis:siorpp5 pisze:Czysciłem zaciski ale wydaje mi sie ze problem może być w momęcie zaciągania hamulca recznego. tłoczek wysuwa sie ale najprawdopodobniej nie wraca. linka jest ok
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 77&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Niby nie polecają regeneracji zacisku, od razu wymieniają na używkę np., ale nie masz gwarancji co kupisz, więc jak bym się skusił, z resztą u mnie pomogło.
Jeśli to nie wina zacisku to obejrzyj jeszcze raz linki hamulca ręcznego czy pancerz nie jest nigdzie przetarty, bo wtedy jak się woda dostanie i przymarznie to hamulec może się zaciąć...
A teraz do dzieła i daj znać co było
Linka(i) na pierwszy ogień do obadania i wymiany! Koszt 60zyla. Myślenie, że jest "dobra" nie znaczy, że jest dobra. U mnie jak franca złapała tak koniec. Nawet spod bloku nie ruszyłem.
Jak to nie pomoże wtedy zaciski do obczajenia
Jak to nie pomoże wtedy zaciski do obczajenia
Czesto w MK4 zaciera sie tulejka od recznego w zacisku. Musisz rozebrac, wyczyscic i wlozyc nowe gumki. Powinno pomoc. Jak bedziesz mial rozebrane hamulce zlap za linke od recznego kombinerkami, jedna osoba ciagnie za nia, a druga zaciaga reczny. Sprawdzisz czy chodzi bez zaciec.
rozebralem przeczyscilem i same zaciski sa ok bo pracuja wciskajac hamulec nozny wiec problem tkwi w linkach jak tylko wymienie to napisze czy dziala. pozdrawiam i dzieki
nie jest latwo wyciagnac stare linki z metalowych rurek. Musisz uzbroic sie w wiele cierpliwosci.
Re: problem z tylnim hamulcem 1,6 zaciski
Albo pomyślećcinek2004 pisze:nie jest latwo wyciagnac stare linki z metalowych rurek. Musisz uzbroic sie w wiele cierpliwosci.
Opalarka i po 30sek obie wyciągnięte.
BTW. tylko wyciąg wszystko z auta